latinica  ћирилица
27/05/2020 |  15:49 ⇒ 19:50 | Autor: sputniknews.com

Nove mjere Kriznog štaba Srbije: Publika se vraća na stadione, okupljanje do 1.000 ljudi

Od 1. juna na sportskim događajima na otvorenom biće dozvoljeno prisustvo publike uz distancu od jednog metra, kao i okupljanje na otvorenom do 1.000 ljudi, odlučeno je danas na sjednici Kriznog štaba Srbije.
Stadion Rajko Mitić - Marakana (foto: mediapress.rs) -
Stadion Rajko Mitić - Marakana (foto: mediapress.rs)

Epidemiolog doktor Darija Kisić Tepavčević rekla je za Tanjug da je na sjednici Kriznog štaba kojim je predsejdavala premijerka Srbije Ana Brnabić, jednoglasno odlučeno da se relaksiraju mjere u skladu trenutnom epidemiološkom situacijom.

Od 1. juna građani će moći da se na lični zahtjev testiraju i otkriju da li imaju antitijela na virus korona. Cijena tog testa biće 1.200 dinara.

- Na taj način će moći da ispitaju da li imaju antitijela na virus i da li su došli u kontakt sa virusom u prethodnom periodu - rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Ova vrsta testiranja, poznata i kao Elisa testiranje moći će da se obavi u svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika željeznice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata.

- Gledali smo da za građane koji žele da se testiraju na antitijela imamo simboličnu cijenu - rekla je ona nedavno i dodala da država neće ništa zarađivati na tim testovima.

Ranije donesena odluka da klasični test na kovid 19 košta 6.000 dinara ostaje i dalje da važi.