latinica  ћирилица
27/05/2020 |  16:26 ⇒ 20:00 | Autor: sputniknews.com

Građani Moskve od 1. juna mogu u šetnju?

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin je tokom onlajn-konferencije sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom predložio da omoguće stanovnicima prestonice da izlaze u šetnju od 1. juna.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

Prema riječima Sobjanjina, u Moskvi će nastaviti da postepeno ukidaju ograničenja uvedena zbog virusa korona.

Sobjanjin je istakao da je sada najvažnije da se stanovnicima Moskve omogući da izađu iz kuća, da prošetaju po dvorištima, parkovima, iako je to sada teška odluka za vlasti.

- Predlažemo da testiramo tu mogućnost i da napravimo raspored prema kome će građani izlaziti u šetnju - istakao je Sobjanjin.

Gradonačelnik ruske prestonice obećao je da će gradske vlasti razraditi "maksimalno jednostavnu i dostupnu šemu", i apelovao je na građane da ne izlaze svi iz kuće istovremeno.

On je takođe saopštio da u Moskvi planiraju da otvore prodavnice sa neprehrambenim proizvodima, kao i mjesta za pružanje usluga gdje nema dugoročnog kontakta sa klijentima – praonice, hemijske čistionice, radionice za popravke.

Sobjanjin je istakao da u tim sferama rade stotine hiljada građana.

Putin je tokom konferencije istakao da se situacija sa virusom korona u Moskvi, ali i u Rusiji u cjelini, stabilizuje – broj registrovanih slučajeva u ruskoj prestonici dvostruko se smanjio u poređenju sa brojem oboljelih početkom maja.

On je precizirao da se broj testiranja stalno povećava. Od kraja aprila do kraja maja broj testiranja na virus korona se udvostručio – sa 25 na 50 hiljada testova dnevno. On je naglasio da se iz moskovskih bolnica svakodnevno otpušta mnogo više ljudi nego što se hospitalizuje. Pritom, u rezervi se nalazi oko 10.000 slobodnih kreveta.

Parada pobjede

Gradonačelnik Moskve je obavijestio Putina da je ruska prestonica u potpunosti spremna za održavanje proba, kao i Parade pobjede.

Ranije je ruski predsjednik saopštio da će se Parada pobjede u čast obilježavanja 75. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu održati 24. juna.

U posljednja 24 časa u Rusiji je registrovano 8.338 novooboljelih od virusa korona, saopštio je Operativni štab, ističući da se stopa rasta broja oboljelih na dnevnom nivou smanjila za 2,3 odsto.