X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
27/05/2020 |  17:12 ⇒ 17:15 | Izvor: SRNA

Francuska, Belgija i Italija obustavile upotrebu hidroksihlorokina

Francuska, Italija i Belgija danas su obustavile upotrebu hidroksihlorokina za liječenje pacijenata oboljelih od kovida-19 usljed pitanja oko bezbjednosti ovog lijeka za malariju.
Virus korona (Ilustracija RTRS) -
Virus korona (Ilustracija RTRS)

Francuska je nešto ranije ukinula dekret kojim je omogućeno bolničkim ljekarima da daju lijek, dok je italijanska Agencija za lijekove suspendovala dozvolu za upotrebu hidroksihlorokina van kliničkih testiranja.

Belgijska Agencija za medicinu upozorila je da se ovaj lijek ne koristi za liječenje oboljelih od kovida-19, sem unutar registrovanih kliničkih testova.

Potezi tri zemlje koje su među najteže pogođenim pandemijom uslijedili su nakon odluke Svjetske zdravstvene organizacije da zbog bezbjednosnih razloga suspenduje veliko testiranje hidroksihlorokina.

Britanski medicinski žurnal Lanset pisao je ranije da pacijenti koji primaju hidroksihlorokin imaju povećanu stopu smrtnosti od srčanih udara.

Američki predsjednik Donald Tramp i još neki zvaničnici zastupali su upotrebu hidroksihlorokina tokom prethodnih mjeseci kao mogućeg lijeka protiv oboljenja koje izaziva virus korona.

Protiv kovida-19 još ne postoji vakcina ili lijek. Ovo oboljenje odnijelo je širom svijeta više od 350.000 života.