latinica  ћирилица
27/05/2020 |  18:16 ⇒ 28/05/2020 | 14:58 | Autor: SRNA

Odbor "Lufthanze" odbacio uslove Brisela

Nadzorni odbor njemačke aviokompanije "Lufthanza" odbacio je danas uslove koje je navela EU za predloženu finansijsku pomoć države.
Lufthanza - Foto: TANЈUG
LufthanzaFoto: TANЈUG

Odbor, od kojeg se očekivalo da će prihvatiti i potpisati pomoć, odbio je zahtjeve EU da se "Lufthanza" odrekne poletnih i sletnih dijelova na aerodromima u Frankfurtu i Minhenu, gdje ima dvotrećinski udio.

"Lufthanza" je saopštila da plan pomoći i dalje ostaje jedina pouzdana alternativa nesolventnosti i da će se pregovori nastaviti oko zahtjeva EU koji bi oslabili sposobnost kompanije da otplati dugovanja.

"Lufthanza" je početkom sedmice saopštila da se njemačka administracija saglasila da će preuzeti akcionarska mjesta bez prava glasa za 5,7 milijarde evra uz tri milijarde evra kredita i 300 miliona evra od kupovine akcija.

Time bi administracija dobila 20 odsto udjela u kompaniji i dva mjesta u Bordu direktora.

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer je, nakon objave odluke odbora, izrazio očekivanje da će Brisel odobriti paket.

Prema njegovim riječima, nije samo u interesu Njemačke već i EU da se izbjegne rasprodaja strateških interesa u industrijskom sektoru.