latinica  ћирилица
27/05/2020 |  18:33 | Autor: SRNA

Delegati u Domu naroda da podrže izmjene i dopune zakona o PDV-u

Udruženje poslodavaca Federacije BiH traži od delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da podrže izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost BiH, u smislu produženja roka za podnošenje prijave i plaćanje PDV-a, a koje je ranije usvojio Predstavnički dom ovog parlamenta.
Udruženje poslodavaca FBiH - Foto: ilustracija
Udruženje poslodavaca FBiHFoto: ilustracija

- Produženje roka za podnošenje prijave i plaćanje PDV-a bi u velikoj mjeri olakšalo poslovanje privrednim subjektima, a ne bi uticalo na procenat njegove naplate - navodi se u saopštenju Udruženja poslodavcai i dodaje da bi se usvajanjem ovih izmjena ispunile obaveze preuzete prihvatanjem Reformske agende kojom je definisano donošenje zakonskih rješenja u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta.

Poslodavci navode da bi to bila prva mjera donesena na nivou BiH s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica epidemije virusa korona, te da bi se pomjeranjem roka ostvario pozitivan uticaj na likvidnost privrednih subjekata.

U saopštenju se navodi da je postojeći rok za podnošenje PDV prijave i njegovog plaćanja do 10. u mjesecu za prethodni mjesec suviše kratak, te podsjeća da ukoliko poreski obaveznik ne podnese prijavu u zakonski predviđenom roku, osim novčane kazne ima i druge štetne posljedice na poslovanje.

Iz Udruženja dodaju da je predloženo rješenje potpuno usklađeno sa Direktivom Savjeta EU o zajedničkom sistemu poreza na dodatu vrijednost.

- Rok za podnošenje poreske prijave za PDV u BiH je najkraći u Evropi. Najčešći rok je 20-30 dana, a u nekim zemljama je i duži. Zanima nas razlog zbog kojega taj rok ni u jednoj zemlji nije tako kratak kao u BiH? - pitaju poslodavci.

U saopštenju se naglašava da bi pomjeranjem roka za plaćanje PDV-a sa 10. na posljednji dan u mjesecu, došlo do usklađivanja sa odredbom o roku izvršenja novčanih obaveza između preduzetnika u poslovnim transakcijama koji iznosi do 60 dana u oba entiteta.

Iz Udruženja poslodavaca ukazuju da predložene izmjene i dopune Zakona o PDV-u neće imati negativan uticaj na likvidnost budžeta BiH, entiteta i kantona, te dodaju da je više od 30.000 poslovnih subjekata iz cijele BiH potpisalo zahtjev da se usvoje predložene izmjene i dopune ovog zakona u Parlamentarnoj skupštini.