latinica  ћирилица
27/05/2020 |  19:26 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Foča: Otvorena laboratorija za dijagnostiku virusa korona (VIDEO)

U Univerzitetskoj bolnici Foča ozvaničen je rad Laboratorije za virusologiju, u kojoj će se obavljati testiranje na virus korona. Otvorena je renovirana i, savremenom dijagnostikom, opremljena poliklinika, sa specijalističkim ambulantama. Najavljena su i nova ulaganja.
Foča-otvaranje laboratorije - Foto: RTRS
Foča-otvaranje laboratorijeFoto: RTRS

Laboratorija za virusologiju opremljena je najsavremenijom opremom. Vlada je obezbijedila Pi-si-ar aparat, a udruženja povrtara i mljekara pomogla nabavku dodatne opreme. Testiranje na virus korona znatno će poboljšati njegovo suzbijanje i u ovom dijelu Srpske.

Foto: RTRS

- Najsavremenije metode visoke specifičnosti što podrazumijeva visoku tačnost, odnosno da se u rezultat teško može sumnjati - rekla je Ružica Lukić načelnica Službe za medicinsku mikrobiologiju.

Pacijentima je u novoopremljenoj poliklinici na raspolaganju više od dvadeset ambulanti, za šta je utrošeno više od dva miliona maraka. Opremanje bolnice se nastavlja.

- Mi sada završavamo za mjesec dana objekat onkologije, obezbjeđena je i sva oprema. Nakon toga ulazimo i u opremanje angio bloka i mi očekujemo da počnemo sa složenim zahvatima na jesen - istakao je Radmil Marić direktor Univerzitetske bolnice Foča.

Ocijenjeno je da je bolnica uspješno odgovorila u epidemiji virusa korona. Univerzitetska bolnica je i nastavno-naučna baza Medicinskog fakulteta u Foči, na kojem studira više od 3.000 studenata. Daljim opremanjem, stvaraju se uslovi za izvođenje najsloženijih medicinskih zahvata.

Foto: RTRS

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik podsjetio je i da uskoro počinje gradnja nove bolnice u Doboju, a da je za rekonstrukciju bolnice u Zvorniku izdvojeno 26 miliona maraka.

- Ići će i rekonstrukcije bolnica u Prijedoru, Gradišci i Trebinju. Ostaje nam da poboljšamo standard što se tiče opreme i zaposlenih. Sada se vidjelo koliko je važno imati stabilan medicinski sektor i ja sam zahvalan svim zdravstvenim radnicima - naveo je Dodik.

Radovi u Foči finansiraju se iz projekta modernizacije Univerzitetske bolnice, za šta je Vlada obezbijedila 16.300.000 maraka.

Foto: RTRS

- U narednom periodu bićemo u mogućnosti da sprovodimo i opremanje, da imamo jak poliklinički dio, urgentnu medicinu i endoskopsku hirurgiju, što je osnov za njihovo dalje bolje funkcionisanje - istakao je Alen Šeranić ministar zdravlja i socijalne zaštite.

Iz Opštine najavljuju uređenje prilaznog puta poliklinici i fakultetu.

- Tako da ćemo mi ovom velikom investicijom koja će negdje premašiti 460 hiljada maraka završiti dobar posao, ne samo za naše građane nego i zdravstveni sistem u cjelini - rekao je Radisav Mašić načelnik opštine Foča.

U Univerzitetskoj bolnici Foča godišnje se liječi više od 13 hiljada pacijenata iz svih krajeva Srpske, Federacije i susjednih zemalja.