latinica  ћирилица
27/05/2020 |  19:27 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

PDP - inicijativa za ocjenu ustavnosti svih 20 uredbi sa zakonskom snagom

Poslanici PDP-a Igor Crnadak i Draško Stanivuković predali su Ustavnom sudu Srpske inicijativu za ocijenu ustavnosti svih 20 uredbi sa zakonskom snagom, koje je predsjednica Republike donijela za vrijeme vanrednog stanja.
PDP - Foto: RTRS
PDPFoto: RTRS

Predsjednici Parlamenta i Vlade Nedeljko Čubrilović i Radovan Višković poručuju – sve je urađeno po zakonu, uz konsultacije sa Ustavnim sudom i pravnim stručnjacima.

U PDP-u tvrde, da su od 10 advokata dobili potvrdu da je proglašenjem vanrednog stanja i donošenjem uredbi sa zakonskom snagom prekršen Ustav Republike Srpske, član 81. stav 1, kojim je precizirano da vanredno stanje mogu da proglase samo Institucije BiH ako je ratno stanje, ili ako Parlament Srpske ne može da se sastane - što ovdje, smatraju, nije bio slučaj.

- Naša želja nije da bilo šta komplikujemo sa ovim, nego isključivo da sa ovom inicijativom damo još jedan doprinos tome da se definitivno raščisti i dobije jasna slika da li je sve rađeno po zakonu i Ustavu Republike Srpske - rekao je Igor Crnadak, poslanik PDP u NSRS.

U PDP- u tvrde da je istu inicijativu predala i grupa pravnika, koja smatra da je prekšen Ustav . Predsjednici Parlamenta i Vlade Srpske odgovaraju - Pravo političkih organizacija je da misle drugačije, ali od te priče nema ništa. Sve odluke i uredbe su donesene u skladu sa zakonom i Ustavom Srpske.

- Pa zar vi mislite da smo mi napamet donosili prijedlog za uvođenje vanrednog stanja. Da su odluke koje su donesene, bile bez konsultacije struke. U tome su učestvovali uvaženi pravnici, advokati, sudije i sigurno i ljudi koji su u konačnici potpisali takve odluke ili rješenja nisu to uradili bez konsultacija ili dogovora sa strukom - istakao je Čubrilović.

- Nismo mi toliko neobrazovani da bi sada na neki način oni nama to osporavali. Mi smo u konsultaciji sa Ustavnim sudom i donosili te odluke i radili prema njihovim preporukama, tako da mislim da od te priče nema ništa - dodao je Višković.

U PDP-u najavljuju da će tražiti i ocjenu ustavnosti uredbe, kojom je bilo zabranjeno kretanje licima starijim od 65 godina, jer smatraju da je prekršeno jedno od osnovnih ljudskih prava - sloboda kretanja. Višković poručuje da očito nemaju pametnijeg posla, pa pokušavaju da sve ospore. Kaže, jedini sud daju građani, koji najbolje vide rezultate borbe protiv virusa korona.