latinica  ћирилица
27/05/2020 |  19:27 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Dogovorena izgradnja gondole između Trnova i Јahorine (VIDEO)

 Izgradnja gondole koja će Trnovo povezati sa Јahorinom dogovorena je prilikom današnje posjete srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijera Srpske Radovana Viškovića Trnovu. Najavljen je nastavak podrške republičkih institucija ovoj nerazvijenoj opštini. Iz budžetskih rezervi premijera biće izdvojena sredstva za kupovinu kuće porodici Stanković koja ima petoro djece.
Dodik u Trnovu - Foto: SRNA
Dodik u TrnovuFoto: SRNA

Vlada Srpske u posljednje dvije godine u Trnovo je uložila oko milion i po maraka za finansiranje lokalne infrastrukture i namjenskih javnih objekata.

- Namjenski smo to utrošili što se može konstatovati na terenu, od Trga Srđana Kneževića, osnovne škole, fiskulturne sale, parohijskog doma tako da smo mi došli u poziciju da još ove godine imamo nekoliko lokalnih puteva i vodovodne mreže pa da smo na nivou uređene gradske sredine - rekao je Dragomir Gagović načelnik opštine Trnovo.

Kapitalno ulaganje u narednom periodu biće izgradnja gondole, koja će Trnovo povezati s Јahorinom, a od čega će ova lokalna zajednica značajno prihodovati.

- Јedna od najvećih investicija biće upravo na Јahorini u naredne dvije tri godine, tako da će sigurno benefiti pripasti ovoj opštini. Predviđena je izgradnja gondole koja će ovom naselju približiti Јahorinu. Јa mogu samo da kažem da perspektiva izgleda dobro ali nam je bitno da održimo radna mjesta i vjeru u ovu lokalnu zajednicu - naveo je Milorad Dodik srpski član Predsjedništva BiH.

Premijer Radovan Viškovič dodao je da svi sadržaji, počev od četverosjeda, staza, puta budu u punom kapacitetu, ova lokalna zajednica imaće najveće benefite od toga.

- Skoro da samo od rente i poreza koje treba da plaćaju vlasnici objekata lokalna zajednica imaće veći prihod nego što je današnji budžet - naveo je Višković.

Posjeta srpskog člana Predsjedništva i premijera Srpske posebno je značajna za porodicu Stanković. Ovoj porodici sa petoro djece, koja se nakon više godina vratila u Trnovo, biće riješeno stambeno pitanje. Slične projekte Vlada je već sprovela u Šipovu, Јezeru, Doboju i Derventi.

- Načelnik je pomenuo jednu porodicu ovde koja se vratila iz Srbije sa petoro djece, i ja sam sinoć to rekao želim da ponovim ovde, sa budžetske rezerve premijera daćemo sredstva za kupovinu kuće za tu porodicu - rekao je Višković.

Pretpostavke za razvoj i rješavanje svih funkcija opštine, ocijenjeno je, rezultat su političke stabilnosti u Trnovu, koja je ostvarena uspješnom saradnjom koalicionih partnera.