latinica  ћирилица
27/05/2020 |  19:38 ⇒ 19:38 | Autor: SRNA

Bocan-Harčenko: Moskva traži da svi poštuju aktuelnu Rezoluciju 1244 o Kosmetu

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da Rusija ne traži novu rezoluciju o Kosovu i Metohiji, nego da svi koji učestvuju u rješavanju pitanja Kosova i Metohije poštuju aktuelnu Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN, koja ostaje u punoj mjeri na snazi.
Aleksandar Bocan-Harčenko (foto:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Aleksandar Bocan-Harčenko (foto:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC)

- Kad i ako dođe do nekog rješenja samo dvije strane, Beograda i Prištine, bez nametanja spolja, onda Savjet bezbjednosti UN ima mogućnost da takvu odluku potvrdi putem rezolucije, što je uobičajen postupak - rekao je ruski ambasador za Sputnjik.

On je istakao da Rusija prije svega poštuje suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Srbije, te napomenuo da u Rezoluciji 1244 ima puno pitanja koja se odnose na privremene prištinske institucije, privremeni status, međunarodne aktivnosti i drugo.

- Kada dođe do stabilnijeg rješenja Beograda i Prištine kao rezultata dijaloga, naravno biće moguća promjena više tačaka Rezolucije 1244 koje se odnose, na primjer, na djelatnost međunarodnog prisustva - rekao je on.

Bocan-Harčenko je rekao da Rusija ne misli da Kfor i Euleks ili neke druge međunarodne institucije treba da ostanu zauvijek na Kosmetu, te dodao da je zbog toga moguća promjena rezolucije, ali da je za sada prerano da se priča o detaljima.

- Sada niko pouzdano ne zna kada je moguć početak dijaloga Beograda i Prištine - naveo je on.

Bocan-Harčenko je naveo da se stav Rusije skoro poklapa sa stavom Beograda i da postoji saglasnost oko ključnih elemenata vezano za Kosovo i Metohiju.

- Moramo prije bilo kakve odluke o ulozi Rusije u dijalogu da pouzdano znamo suštinu, dnevni red, da sve svi raniji dogovori ispunjavaju, jer neke ključne tačke nisu ispunjene. Takođe, treba da radi sud u Hagu /za tzv. OVK/, a ne samo da prikuplja podatke i stvara privid da radi, nego da stvarno radi - istakao je ruski ambasador.

On je ocijenio da je dugotrajno i realno rješenje moguće postići samo kroz dijalog u skladu sa Rezolucijom 1244, što će biti i u interesu Srbije i cijelog regiona.

Bocan-Harčenko je istakao da po pitanju Kosova i Metohije predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Rusije Vladimir Putin imaju otvoren, iskren, iscrpan dijalog i razmjenu mišljenja.

Ruski ambasador je rekao da je nemoguće nametati rješenja spolja i da svako takvo rješenje ne može biti trajno.

On je ponovio stav Moskve da Srbiju pokušavaju u Podgorici i Prištini okriviti za sve tokom 90-ih godina i da je izvor svih problema i zločina na Balkanu, te istakao da je to otvorena politizacija situacije i istorije sukoba u bivšoj Јugoslaviji i na Balkanu.

Bocan-Harčenko je rekao da očekuje da će uskoro biti završen i dio gasovoda Turski tok i kroz Bugarsku, te istakao da će taj pravac, koji će ići kroz Srbiju, biti od životnog značaja za Balkan, kao i za istočnu, pa i centralnu Evropu.

- Taj projekat će da živi bez obzira na pritiske, koji će biti još više i biće još snažniji - dodao je ruski ambasador.

Kada je riječ o odnosu Rusije i Crne Gore, on je rekao da je problem veliki, snažan i ozbiljan, te naveo da je rukovodstvo Crne Gore na putu ka NATO-u ispunjavalo neke zahtjeve koji nisu u u interesu crnogorskog naroda, pa i stabilnosti regiona.

On je dodao da nije Rusija ta koja je prva ograničila bilateralnu saradnju sa Crnom Gorom, te istakao da Moskva nema ništa protiv približavanja Crne Gore EU, isto kao ni Srbije.