X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
27/05/2020 |  19:45 ⇒ 19:45 | Izvor: RTRS

Način izbora CIK-a - udar na BiH i legitimnost izbornog procesa

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je večeras da je olako prelaženje preko načina izbora članova Centralne izborne komisije BiH najveći udar na BiH i legitimnost njenog izbornog procesa.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- U tom pogledu, ako imate nelegitimnost na jednoj strani, onda je moguće sve drugo i mi razmatramo razne opcije - rekao je Dodik novinarima u Zvorniku prije sastanka članova Izvršnog komiteta SNSD-a sa rukovodstvom lokalnih odbora ove stranke u Izbornoj jedinici sedam.

Dodik je napomenuo da je SNSD protiv odgađanja izbora, te da je ta stranka spremna da uvijek, kada postoji većina za donošenje odluke o finansiranju izbora, bude dio te većine.

- Sada je evidentno da u Savjetu ministara nema većine koja bi mogla da donese kvalifikovanu odluku o sredstvima, ali da to ne treba pripisivati SNSD-u - rekao je Dodik, koji je srpski član Predsjedništva BiH.

On je ponovio da SNSD nijednog trenutka nije bio zainteresovan za odgađanje izbora niti bilo kakvu drugu varijantu vezano za izbore.

- Ono što ostaje problem jeste legimitet izbora Centralne izborne komisije. Kako god ovi posmatrali koji sada misle da jesu u pravu, definitivno je prekršen zakon, prekršene su odredbe zakona o izboru ove komisije. Ta je komisija definitivno politički motivisana i može da proizvede probleme koje niko u BiH neće moći da riješi - naveo je Dodik.

On je istakao da će sa predstavnicima odbora, poslanicima, važnim ljudima iz SNSD-a biti razgovarano o stanju u toj izbornoj jedinici, a na dnevnom redu je i ocjena ekonomskog, političkog i socijalnog stanja i naravno stanja organizacione spremnosti i akcione osposbljenosti SNSD-a za ove izbore.

Prema njegovim riječima, SNSD tradicionalno u ovoj regiji ima dobre rezultate, te vjeruje da oni mogu da budu i poboljšani.

Dodik kaže da je SNSD za to da se lokalni izbori održe u skladu sa zakonom i da ova stranka nema nikakvih problema da se ti izbori održavaju u roku.

Dodik je dodao da je SNSD u ovu regiju stigao u najjačem sastavu - predsjednik Republike Srpske, predsjednik Vlade Srpske, predsjedavajući Savjeta ministara, jedan broj ministara iz Vlade, Savjeta ministara, najvažniji ljudi, načelnici, te da je to jedan od kvalifkovanih, referentnih foruma najvažnijih za ovu regiju.

- Danas ćemo dogovarati oko razvojnih projekata, programa, koje ćemo realizovati u otežanim okolnostima nakon virusa korona, ali svakako nećemo odustati od onogas što smo primarno planirali da uradimo u narednom periodu u ovom regionu - rekao je Dodik.