X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
27/05/2020 |  19:56 ⇒ 21:07 | Izvor: RTRS

Odluka Crne Gore o zatvaranju granica je politička; Srbija granicu neće zatvarati

Iz zvaničnog Beograda i danas ocjena da je odluka Crne Gore o selektivnom otvaranju granica, prema kojoj je i dalje zabranjen ulazak građanima Srbije i BiH, politička.

Neće, kažu, uzvratiti istom mjerom, ali na beogradski aerodrom, avioni crnogorske nacionalne kompanije neće moći slijetati do daljnjeg.

Predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću od prvog trenutka bilo je, kaže, jasno da je odluka crnogorskih vlasti politička.

Uvjeren je, ipak, da će zvanična Podgorica tu odluku promijeniti, isključivo zbog svojih interesa. U međuvremenu, kategoričan je Vučić, Srbija svoju granicu neće zatvarati.

- Što se tiče odluka Republike Srbije, mi u to blato nećemo ulaziti. Mi nećemo da donosimo odluku da zaustavljamo građane Crne Gore i da cijenimo ko je koliko testova uradio, od kojih je bolesti umirao, a nije prijavljivao. Mi ćemo da držimo naše granice otvorenim. Nemojte da zaboravite, time bismo kažnjavali i 30 odsto Srba koji tamo žive, a nećemo da kažnjavamo ni njih, niti ostale građane Crne Gore - poručio je Vučić.

Ostane li na snazi odluka da građani Srbije ne mogu da uđu u Crnu Goru, biće na štetu svima, upozorava ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić. Isti epilog sluti i ako Srbija i Crna Gora uđu u spiralu kontramjera.

- Crna Gora ima interes da ima najbolje moguće odnose sa Srbijom. Ako ništa drugo, veliki broj naših turista ljetuje u Crnoj Gori. Mi smo veliko emitivno tržište. Mi izvozimo preko 750 miliona robe u Crnu Goru, naročito tokom ljetnih mjeseci, kada naši ljudi ljetuju tamo - istakao je Ljajić.

I dok se iz zvaničnog Beograda šalju poruke da Srbija neće uzvraćati istim mjerama, na adresu "Montenegro erlajnsa" stiglo je obavještenje Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije, da se suspenduje pravo slijetanja njihovih aviona na beogradski aerodrom.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić tvrdi da ta mjera nema veze sa spoljnom politikom Srbije.

- Ako naša kompanija ne može da leti tamo, naravno da se uvode recipročne mjere - rekao je Dačić.

Osim za građane Srbije, granica je zatvorena i za BiH. Istoričar Aleksandar Raković sa Instituta za noviju istoriju Srbije ocijenio je za našu televiziju da ovakva odluka Crne Gore predstavlja razdvajanje srpskog naroda u cjelini.

- U pitanju je segregacija protiv svih Srba. Oni segregaciju protiv Srba u Crnoj Gori provode već nekoliko decenija, a sada je na sceni segregacija protiv svih - izjavio je Raković.

Raković je saglasan sa ocjenom zvaničnika da je odluka politička i da nije donesena zbog epidemiološke situacije, na koju se pozivaju institucije Crne Gore.