latinica  ћирилица
27/05/2020 |  19:59 ⇒ 20:00 | Autor: sputniknews.com

Moskva ostaje u karantinu do polovine juna

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin potpisao je ukaz o produžavanju režima samoizolacije i ostalih ograničenja uvedenih zbog virusa korona u ruskoj prestonici do 14. juna.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- Do 14. juna 2020. godine zabranjeno je održavanje sportskih, javnih i drugih masovnih događaja na teritoriji Moskve - navodi se u dokumentu koji je objavljen na sajtu gradonačelnika.

Sobjanjin je dodao da će u Moskvi od 1. juna početi druga faza ublažavanja mera. Počeće sa radom mnoga trgovinska i uslužna preduzeća.

Međutim, iako prelaze na drugu fazu ublažavanja mjera, rizik od zaraze nije nestao, istakao je on.

- I dalje moramo biti maksimalno oprezni. Ma koliko željeli, ne smijemo forsirati stvari - precizirao je Sobjanjin.

Prema njegovim riječima, još je rano za otvaranje pozorišta, muzeja, frizerskih salona, restorana i fitnes klubova. Takođe je rano da se ukine obavezno nošenje maski, poštovanje fizičke distance, kao i režim rada od kuće, konstatovao je Sobjanjin.

- Ipak smo napravili veliki korak ka povratku u normalno stanje. Čim situacija dozvoli, uslijediće naredni koraci - dodao je on.

Sobjanjin je potvrdio da će Moskovljani od 1. juna moći da izlaze u šetnju, ali da će morati da poštuju određena ograničenja i raspored.

Prema njegovim riječima, gradski parkovi i zelene površine biće otvoreni za posejtioce, osim parka Zarjadje.