latinica  ћирилица
27/05/2020 |  21:54 ⇒ 22:15 | Autor: RTRS

Ćosić: Povelja Vučiću, posthumno odlikovanje doktoru Laziću

Opština Istočno Novo Sarajevo dodijelila je povelje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za doprinos i podršku izgradnji Trga "Srbija" na području ove lokalne zajednice i posthumo ratnom hirurgu Miodragu Laziću za doprinos koji je dao u stvaranju Republike Srpske.
Ljubiša Ćosić - Foto: SRNA
Ljubiša ĆosićFoto: SRNA

Obraćajući se na večerašnjoj akademiji povodom Spasovdana - krsne slave i Dana opštine Istočno Novo Sarajevo, načelnik ove lokalne zajednice Ljubiša Ćosić izrazio je nadu da će povelja predsjedniku Vučiću biti uručena lično za dva do tri mjeseca kada Trg "Srbija" bude svečano otvaran.

Ćosić je najavio da će povelja opštine biti dodijeljena i preduzeću "Ilidža putevi" Istočno Sarajevo zbog doprinosa u razvoju ove lokalne zajednice.

On je ukazao da se krsna slava Spasovdan i Dan opštine ove godine dočekuje skromnije u odnosu na prethodne s obzirom na aktuelnu situaciju u vezi sa epidemijom virusa korona i zbog ograničenja okupljanja.

- Opština Istočno Novo Sarajevo prva je lokalna zajednica koja nakon epidemije organizuje akademiju u čast krsne slave i dana opštine s obzirom na to da nije imala nijednog registrovanog oboljelog - istakao je Ćosić.

Ćosić je rekao da Istočno Novo Sarajevo spada u red najrazvijenijih i najprosperitetnijih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, čemu u prilog idu i brojni veliki infrastrukturni projekti.

- Ono što radimo u Istočnom Novom Sarajevu ne reprezentuje samo ovu lokalnu zajednicu nego i čitavu Republiku Srpsku. Poznato je da se gradi Trg `Srbija`, jedinstveno i najljepšte pozorište u Srpskoj, prelijepa sportska dvorana za koju je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao da je jedan od tri najljepša objekta u Srpskoj. Radimo Dečansku ulicu i novi park, ali pripremamo i nove projekte - naveo je Ćosić.

Kao novi višemilionski projekat, Ćosić je naveo uređenje korita rijeke Tilave koja će dobiti novu stazu za šetanje od Kluba "Rodeo" do restorana "Toplik".

- To prije svega predviđa zaštitu korita rijeke Tilave, adekvatnu zaštitu okolnog zemljišta od plavljenja, a sa turističkog aspketa uređenje šetališta, staza, osvjetljenje i naravno zagađenje rijeke - zaključio je Ćosić.

Na večerašnjoj svečanoj akademije uručene su plakete i zahvalnice istaknutim pojednicima i kolektivima koji su dali doprinos razvoju Istočnog Novog Sarajeva.

Sutra, na Spasovdan, obilježavanje slave počinje u 9.00 časova liturgijom u Hramu Svetog velikomučenika Georgija, nakon čega će biti obavljena litija i koktel ispred hrama.

Načelnik opštine Ljubiša Ćosić u 13.00 časova u svom kabinetu prirediće konferenciju za novinare.

Ćosić je ranije najavio da će sredstva namijenjena za slavske svečanosti biti usmjerena u program za podršku privredi.