X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
28/05/2020 |  08:37 ⇒ 08:40 | Izvor: RTS

Istorijsko lansiranje odloženo za subotu, oluja pomutila planove Nase i "Spejs eksa"

Skoro deset godina nakon penzionisanja „spejs-šatl“ programa, Nasa i "Spejs eks" odložili su istorijsko poletanje „falkon“ rakete koja je trebalo da na Međunarodnu svemirsku stanicu odnese američke astronaute, čime bi SAD posle skoro 10 godina ponovo bile u stanju da šalju ljude u svemir.
Američki astronauti šetaju svemirom (Foto:NASA.Ricky Arnold) -
Američki astronauti šetaju svemirom (Foto:NASA.Ricky Arnold)

Američka agencija za istraživanje svemira i kompanija "Spejs eks" bile su primorane da zbog veoma loših vremenskih uslova odlože let astronauta – prvi poslije skoro desetogodišnje pauze od kada je ukinut program "spejs-šatla" u julu 2011. godine.

Nasin administrator Džim Brajdenstin potvrdio je da je lansiranje pomjereno za subotu, ističući da zbog vremenskih uslova nisu hteli da ugroze bezbjednost posade što je svima glavni prioritet.

- Pokušaćemo ponovo u subotu u 15.22 časova (21.32 po našem vremenu) - naveo je Brajdenstin.

Glavni krivac što je polijetanje odloženo je tropska oluja Berta, koja je, iako nije direktno pogodila Floridu, uzrokovala formiranje teških kišonosnih oblaka iznad Kejp Kanavaerala.

- Razumijemo da su svi pomalo utučeni, ali i ovakve stvari se dešavaju. Svi smo bili spremni danas, ali uslovi prosto nisu bili dobri, rekao je astronaut Bob Benken, koji je zajedno sa Dagom Harlijem trebalo da odleti u kapsuli "kru dregon".

Američki predsjednik Donald Tramp, koji je došao na Floridu da prati polijetanje, obećao je da će se vratiti u subotu.

- Hvala Nasi i Spejs eksu na njihovom mukotrpnom radu i liderstvu. Јedva čekam da se vratim u subotu - napisao je Tramp na Tviteru.

Lansiranje bi u još jednom aspektu trebalo da ponese epitet "istorijsko" – biće to prvi put da će ljudi biti poslati u svemir na ljetelici koju je razvila privatna kompanija.

Time bi moglo da dođe do ekspanzije privatnog sektora i novog doba u kojem će privatne kompanije, a ne vlade, slati ljude u svemir.

- Ovo je ostvarenje sna za mene i sve ljude u 'Spejs eksu'. Da mi je neko rekao 2002. godine da ću sa Nasinim administratorom upoznavati astronaute i stajati pored rakete na lansirnoj rampi 39A u Kejp Kanaveralu, pomislio bih: 'Čoveče, ne znam o čemu ti pričaš' - napisao je Mask par časova pre planiranog lansiranja.