latinica  ћирилица
28/05/2020 |  09:32 | Autor: SRNA

Udruženje živinara: Bez pomoći neminovno smanjenje proizvodnje

Udruženje živinara Republike Srpske uputilo je apel institucijama Srpske i BiH za pomoć i da budu ispunjeni njihovi raniji zahtjevi jer proizvođači nisu u mogućnosti da duži period izdrže rad sa gubicima zbog čega se neminovno nameće potreba da značajno smanje proizvodnju.
Farma - Foto: RTRS
FarmaFoto: RTRS

Zahtjevi se odnose na smanjenje ukupnih davanja i ukidanje parafiskalnih nameta, povećanje stimulacije za proizvodnju, obezbjeđivanje povoljnijih izvora finansiranja proizvodnje, zaštitu domaće proizvodnje, eliminaciju nelojalne konkurencije, kao i podržavanje kampanje "Kupujmo domaće".

Upravni odbor Udruženja živinara zaključio je na sjednici na kojoj je razmatrao posljedice epidemije virusa korona na ovaj poljoprivredni sektor da se ovaj period može okarakterisati kao najteži u posljednjih najmanje pet godina.

- Zahtijevamo da odmah i bez odlaganja ekonomska pitanja budu prioritetno stavljena na dnevni red nadležnih institucija u Srpskoj i BiH i da budu usvojena rješenja da bismo spasili proizvodnju i omogućili našim kupcima i njihovim porodicama snabdijevanje kvalitetnim proizvodima iz kontrolisane proizvodnje po još pristupačnijim cijenama - rekao je predsjednik Udruženja živinara Republike Srpske Predrag Miličić.

On je dodao da živinari uvoze 85 odsto sirovina za stočnu hranu i da je njihova cijena usljed epidemije virusa korona porasla za 15 odsto, dok je cijena transporta tih sirovina udvostručena.

- Cijene gotovih proizvoda su prvo bile zamrznute, a nakon toga su zamrznute marže. Zbog zabrane rada mnogih djelatnosti i neisplaćivanja plata došlo je do pada kupovne moći stanovništva, a prestank rada restorana se posebno negativno odrazio na plasman jaja, mesa i prerađevina. Dio proizvoda izvozimo, ali su cijene na inostranom tržištu duplo manje u odnosu na vrijeme prije epidemije. Cijene padaju i u BiH, a naplata sa produženim rokovima plaćanja je otežana. Sa ovim faktorima kalkulacije proizvodnje su negativne - kaže Popović.

Prema njegovim riječima, proizvođači u sektoru živinarstva su uspjeli da održe proizvodnju, redovno snabdijevaju tržište i da ne otpuštaju radnike.

- Proizvođači su sada veoma zabrinuti jer nisu u mogućnosti da duži period izdrže rad sa gubicima. Neminovno se nameće potreba da značajno smanjimo proizvodnju što bi moglo imati teške posljedice za kupce koje bi se odrazile kroz nedostatak proizvoda na tržištu i povećanje njihove cijene, dok bi došlo i do značajnog pada poreskih prihoda u budžetu - rekao je Popović.

Živinari su istakli da mjere vlasti BiH i Srpske nisu imale očekivane efekte na sektor živinarstva, te da je nelogično da ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić nije uključen u rad Upravnog odbora Kompenzacionog fonda.