X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
28/05/2020 |  09:58 | Izvor: TANЈUG

Kon: Srbija na izlasku iz epidemije

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je Srbija na izlasku iz epidemije i da ulazi u period sporadičnog javljanja virusa korona, navodeći da se takozvani džepovi mogu javljati i tokom juna.
Predrag Kon -
Predrag Kon

- Definitivno izlazimo iz perioda epidemije. U toku jučerašnjeg dana smo bili na 0,8 odsto pozitivnih od broja testiranih. Kada padne ispod 0,5, to je sporadično javljanje - rekao je Kon za RTS.

Kon je rekao da za sada nema govora o otvaranju staračkih domova.

- Dok je virus u cirkulaciji, on može da uđe u kolektiv gde su osetljivi, kao što su domovi za negu starih. Otvaranje domova zasad ne, onog momenta kad ne bude virusa u cirkulaciji, onda će to biti adekvatno propraćeno - rekao je on.

Govoreći o testiranju na antitijela, Kon je rekao da građanin, ukoliko ima pozitivan nalaz, treba da ode kod ljekara, odnosno infektologa, virusologa ili imunologa.

- Oni moraju da budu ispitani i da im lekari objasne šta dalje. Anketiranje te osobe potrebno je da se vidi gde je moglo da dođe do zaražavanja - objasnio je doktor.

Kako je kazao, zaštitne maske će biti obavezujuće za sve starije od 65 godina i hronične bolesnike i u nastupajućem periodu tokom ljeta.

- Dok ne objavimo da nema virusa uopšte i rezultat ne bude 'nula'. Kasnije i oni mogu da se opuste - zaključio je Kon.