X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
28/05/2020 |  10:53 ⇒ 10:53 | Izvor: RTRS

Kolegijum za zakazivanje 14. posebne sjednice u petak

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zakazao je za petak, 29. maja 2020. u 11 časova sjednicu Kolegijuma Narodne skupštine na kojoj bi trebalo da bude utvrđen termin održavanja i prijedlog dnevnog reda 14. posebne sjednice parlamenta.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: Wikipedia
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: Wikipedia

U skladu sa članom 171. stav 1 i članom 172. Poslovnika, zakazivanje posebne sjednice svojim potpisima zatražila je jedna trećina narodnih poslanika. Zahtjev za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske potpisali su poslanici klubova SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika.

Za Dnevni red 14. posebne sjednice predložili su jednu tačku: Razmatranje Informacije o “Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta“ usvojene na 8. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i zauzimanje stava o istoj.

U obrazloženju zahtjeva za sjednicu potpisani poslanici navode da je “neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba“.

- Na ovaj način Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH glasovima PDP-a i SDS-a pristupio je sramnom prekrajanju istorije i marginalizovanju stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu. Tražimo da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici zauzme stav po ovom veoma značajnom pitanju po Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini - navodi se u zahtjevu.