X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
28/05/2020 |  11:01 ⇒ 12:36 | Izvor: SRNA

Dom naroda o izmjeni zakona o PDV-u

U Sarajevu je u toku sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi delegati trebalo da razmatraju zahtjev Predstavničkog doma parlamenta BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost po hitnom postupku.
Dom naroda - Foto: RTRS
Dom narodaFoto: RTRS

Na 8. sjednici, Predstavnički dom usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić.

Prema tom prijedlogu, Savjet ministara može, s ciljem ublažavanja efekata ekonomske krize i drugih poremećaja u ekonomiji BiH, donijeti privremenu odluku o pomjeranju roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a do posljednjeg radnog dana u mjesecu, na period koji ne može biti duži od 90 dana.

U slučaju potrebe, Savjet ministara može produžiti ovaj rok na dodatnih 90 dana.

Dom naroda trebalo bi da razmatra i izvještaje o radu i poslovanju BHRT-a i realizaciji programskih planova za 2017. i 2018. godinu, kao i izvještaje o radu Savjeta nacionalnih manjina BiH za 2018. i 2019. godinu.

Dnevnim redom predviđena je i rasprava o izvještajima o radu Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštovanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu za zakonom BiH za 2018. i 2019. godinu.

U planu je i razmatranje Izvještaja o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2018. godinu, Izvještaja o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za 2018. godinu, Izvještaja o radu parlamentarnog vojnog povjerenika za 2018. godinu, Izvještaja o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju za 2018. godinu, kao i Izvještaja o stanju radijacione i nuklearne bezbjednosti za 2017. i 2018. godinu.

Delegati bi trebalo da razmotre i Izvještaj o izdatim dozvolama i odbijenim zahtjevima za izdavanje dozvola za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2017. godinu i Izvještaj o realizaciji izdatih dozvola za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene u 2017. godini.

Dom naroda izjasniće se i o nizu izvještaja komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlozima više zakona, izvještaja institucija i agencija BiH, te ratifikaciji međunarodnih protokola i sporazuma.

Osim davanja saglasnosti na neka kadrovska rješenja i za ratifikaciju određenog broja međunarodnih akata, delegati bi trebalo da razmatraju i informacije o radu Tužilaštva BiH za 2017. i 2018. godinu.

Na dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda nalazi se i nekoliko materijala sa oznakom "povjerljivo".