latinica  ћирилица
28/05/2020 |  11:21 ⇒ 13:55 | Autor: RTRS

Nema stabilizacije u Crnoj Gori bez rješenja pitanja Srba

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da se Crna Gora neće stabilizovati sve dok na demokratski način ne riješi pitanje Srba u toj zemlji - od prava na jezik, do svih ostalih prava koja jednom narodu pripadaju.

Negiranje srpskog identiteta u Crnoj Gori je negiranje same Crne Gore, a otimanje hramova Srpske pravoslavne crkve i hapšenje crkvenih velikodostojnika sigurno nije način da se Crna Gora legitimiše kao demokratska država, naglasio je Dodik.

Vlast u Crnoj Gori trebalo bi da prestane da plaši svoje građane kako neko ima nešto protiv crnogorske državnosti, ističe on. Tu, pojašnjava Dodik u izjavi za Srpskainfo, misli na sijanje straha od Srbije.

- Svako dobronamjeran može da vidi da je Srbija više nego korektna, ma kako nepotrebne i štetne odluke donosi Podgorica. Događaji u Crnoj Gori budno se prate u Republici Srpskoj, posebno otkako je usvojen sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Ali, ne mislim da unutrašnji problemi Crne Gore mogu da utiču na pitanja u Srpskoj i BiH - istakao je Dodik.

Za građane Srpske i BiH, za sada nema ulaska u Crnu Goru. Nema ni za građane Srbije. Ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević, vjeruje da će problem, koji je nastao otvaranjem granice, biti riješen u narednih 10 dana, jer je, prema njegovim riječima, najveći interes Crne Gore da otvori granicu sa Srbijom.

- Građani Srbije sigurno mogu da dođu u Crnu Goru, to je bratski narod i sigurno neće imati problem kad dođu kod nas. Podsjećam da je iz Srbije u Crnu Goru prošle godine došlo 400.000 turista a građani dvije zemlje žele najbolje moguće odnose - naglasio je Milošević.

O ovoj selektivnoj odluci crnogorske Vlade, raspravljao je i crnogorski Parlament. Poslanik DF-a u Skupštini Crne Gore Milan Knežević prozvao je premijera Crne Gore Duška Markovića.

- Vrlo je važno bilo da Vi pošaljete poruku kako je navodno Srbija i Republika Srpska nestabilo epidemiološko žarište za Crnu Goru. Znate zašto? Zato što Vas je Srbije prestigla u svemu. Naš javni dug je preko 80 odsto BDP-a, srpski je ispod 50 odsto. Prestigli su nas u platama, prestigli su nas penzijama, prestigli su nas u investicijama - dvije milijarde evra nam je uvoz, a dvjesta miliona evra nam je izvoz gospodine Markoviću - naglasio je Knežević.

Odgovarajući Kneževiću, crnogorski premijer je istakao da odluka nije politička, kako je vidi zvanični Beograd, već je, kaže, zasnovana na podacima o epidemiološkoj situaciji. Izrazio je nadu da će se epidemiološka situacija u Srbiji uskoro smiriti, dodajući da su građani Srbije dobrodošli ako žele da dođu u Crnu Goru.

- Iz informacija koje dobijamo od zdravstvenih vlasti u Srbiji, vidimo da Srbija se uspješno nosi sa epidemijom virusa korona i nadamo se da će uskoro izaći kao pobjednik protiv tog nevidljivog nevidljivog neprijatelja. Radujemo se svakom uspjehu Srbije na tom planu, jer taj uspjeh je, ne samo sigurnost za građane Srbije, nego i za građane Crne Gore i regiona - rekao je Marković.

Crna Gora ima pravo da uspostavi parametre za to ko može da uđe u zemlju, u skladu sa epidemiološkim preporukama, i treba pažljivo da razmotri kako bi to moglo da utiče na odnose sa Srbijom, rekao je specijalni američki izaslanik za Balkan Metju Palmer. Palmer je za Glas Amerike izjavio da će Srbija i Crna Gora uvijek biti susjedi i da treba da nađu način da rješavaju ta pitanja u partnerskom odnosu.