X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
28/05/2020 |  12:08 | Izvor: RTS

Epidemiološka situacija na sjeveru Italije ponovo zabrinjava

U tri od dvadeset italijanskih pokrajina – Lombardiji, Pijemontu i Liguriji, epidemiološka situacija ponovo zabrinjava, prenosi novinska agencija Ansa.
Italija - Virus korona - Foto: AFP
Italija - Virus koronaFoto: AFP

Broj preminulih u posljednja 24 sata je porastao u odnosu na prethodni dan, ukupno 117 osoba je umrlo od kovida 19 saopštila je civilna zaštita, od toga u sjevernoj provinciji Lombardiji umrlo je 58 pacijenata.

Porastao je, u odnosu na prethodni dan, i broj zaraženih ukupno 584 novih slučajeva.

Podaci zabrinjavaju jer je za 3. jun predviđeno otvaranje među-regionalnih granica, naime od početka pandemije koronavirusom Italijani ne mogu putovati izvan svoje regije.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju u Lombardiji, pokrajini gdje je zaraza kovidom 19 bila najviše raširena i još uvijek je, predsjednici drugih dijelova Italije su najavili mogućnost da će Lombardijci moći da dolaze u njihove regije, ali uz potvrdu da nisu zarazeni.

Sardinija gdje, uz još sedam drugih pokrajina, nema zaraženih, takvu mjeru je već uvela i svi turisti koji dolaze na ostrvo moraju imati potvrdu da su testirani negativno na koronavirus.

Italijanski predsjednik Serđo Matarela posjetiće 2. juna opštinu Kodonjo, u provinciji Lombadrija, gdje su zabilježeni prvi slučajevi zaraze kovidom 19 u Italiji.