latinica  ћирилица
28/05/2020 |  12:35 ⇒ 13:00 | Autor: SRNA

U Domu naroda rasprava o izmjenama zakona o PDV

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatili su danas u Sarajevu zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost po hitnom postupku.

Na osmoj sjednici, Predstavnički dom usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić /SDA/.

Prema ovom prijedlogu, Savjet ministara može, s ciljem ublažavanja efekata ekonomske krize i drugih poremećaja u ekonomiji BiH, donijeti privremenu odluku o pomijeranju roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a do posljednjeg radnog dana u mjesecu, na period koji ne može biti duži od 90 dana.

Zvizdić navodi da u slučaju potrebe Savjet ministara može produžiti ovaj rok na dodatnih 90 dana.

On je naglasio da ovaj prijedlog ima visok stepen hitnosti i da je jedostavan za razmataranje u jednom čitanju, te je pozvao delegate da ga razmatraju po hitnom postupku.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić ocijenio je da je prilikom predlaganja ovog zakona napravljeno više propusta, a nije konsultovan ni Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UO UIO/ BiH, pri čemu ne postoji saglasnost ni relevantnih institucija Republike Srpske, kao ni Vijeća stranih investitora u BiH.

Prema njegovim riječima, ovom prijedlogu zakona nedostaju "numeričke podloge", pa bi njegovom primjenom moglo doći do štetnih posljedica.

Špirić smatra da razmatranje preloženog zakona nije za hitni postupak.

Delegat Dušanka Majkić /SNSD/, tokom diskusije, založila se za obaveznu konsultaciju i uvažavanje stavova UIO BiH kada su u pitanju izmjene Zakona o PDV-u.

Delegat Denis Bećirović /SDP/ najavio je da će podržati Zvizdićev prijedlog jer smatra da je u korist radnika i privrednih subjekata.

Delegat Lidija Bradara /HDZ/ smatra da prijedlogu ovog zakona nedostaju finanijski, ekonomski, socijalni aspekti i da više liči na populizam, nego na ozbiljnu politiku.

- Mislim da ovo nije trenutak za donošenje ovog zakona i delegati iz HDZ-a ga neće podržati - rekla je Bradara.

Amir Fazlić iz SDA u ime Kluba bošnjačkog naroda podržao je Zvizdićev prijeldog, i pozvao delegate da ga usvoje.

Delegat Mladen Bosić /SDS/, govoreći o principima ovog zakona, naveo je da shvata da je Zvizdić želio da prijedlogom ovog akta pomogne privredi, mada je taj potez očekivati od Savjeta ministara, za koji kaže da ništa ne radi povodom epidemije virusa korona.

On smatra da aktuelna vlast na nivou BiH više brine o sebi, nego o građanima, uprkos izazovima koje donosi epidemija virusa korona.

Majkićeva je replicirala Bosiću i podsjetila ga na novac MMF-a koji je više od mjesec zarobljen u Centralnoj banci BiH, umjesto da bude upućen entitetima i dalje privrednim subjektima, s ciljem ublažavanja posljedica krize izazavne epidemijom virusa korona.

Ona smatra da je to i bolji i efikasniji put podrške privredi.

Špirić je rekao da pažnju treba usmjeriti na eventualne negativne posljedice usvajanja ovog zakona. On je pitao Bosića zašto neće da glasa za zakon, a njegove kolege u Predstavničkom domu su već podržale ovaj prijedlog.

- Ovim poslom treba da se bave stručni ljudi, ljudi u UO UIO BiH - rekao je Špirić.

On je ukazao i na probleme onih subjekata koji su unaprijed platili PDV.

Špirić je za ovaj prijedlog rekao da je "preneseni konsenzus iz prethodnog saziva Savjeta ministara" i dodao da tada nije bilo pandemije.

On se usprotivio svim podjelama u vezi sa ovim zakonom po nacionalnoj ili etničkoj osnovi.

Lazar Prodanović /SNSD/ smatra da ovaj zakon nema elementarne osnove da dobije podršku Doma naroda, dodajući da je UO UIO morao da bude konsultovan i da je mišljenje ove institucije neophodno za izmjenu Zakona o PDV-u.

Prema njegovim riječim, usvajanje ovog zakona moglo bi da ugrozi i budžet institucija BiH, kao i funkcionisanje privrede u cjelini.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović /SDA/ pružio je podršku Zvizdićevom prijedlogu, ističući da treba pomoći realnom sektoru koji "hrani javni sektor", bez populizma i politikanstva.

I on je govorio o /ne/raspodjeli srestava MMF-a, ističući da Savjet ministara nije nadležan za raspodjelu tog novca po entitetima i kantonima.

Majkićeva je pitala Izetbegovića "zašto je Republika Srpska kažnjena, pa ne može dobiti dio novca MMF-a koji joj pripada".

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović /HDZ/ podsjetio je da je dogovor o raspodjeli tih sredstava bio postignut na najvišem nivou, uz učešće i stranih faktora i rekao da je zaista krajnje vrijeme da se ovaj problem riješi, za šta je potrebna dodatna politička volja.

Delegat Zlatko Miletić zahvalio je Zvizdiću na trudu, ali je izrazio sumnju u donošenje zakona kog je predložio.

Delegati Doma naroda nisu danas prihvatili prijedlog delegata Denisa Bećirovića /SDP/ da se u dnevni red uvrsti tačka koja se odnosi na prijedlog za sazivanje zajedničke sjednice oba doma parlamenta Bih na kojoj bi trebalo da bude razmatran izvještaj Savjeta ministara o ekonomskim posljedicama epidemije virusa korona u BiH.

Prema Bećirovićevim rijećima, ovaj izvještaj trebalo bi da sadrži i prijedlog mjera za saniranje posljedica.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović dao je pauzu od 30 minuta, tako da bi Dom naroda trebalo da nastavi sjednicu oko 12.30 časova.

Do tada, članovi Kolegijuma ovog doma imaće sastanak sa šefom Delegacije EU u BiH Јohanom Zatlerom i njegovim saradnicima.