latinica  ћирилица
28/05/2020 |  12:47 ⇒ 12:49 | Autor: SRNA

Vladika Dimitrije služio u Bijelom Polju, kod Mostara, na slavi hrama

Crkva Vaznesenja Hristovog u Bijelom Polju, kod Mostara, proslavila je danas svoju slavu Spasovdan, a Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, koji je poručio da svi trebaju težiti ka tome da imaju savjest u čistome srcu koja govori šta treba raditi.
Episkop Dimitrije - Foto: SRNA
Episkop DimitrijeFoto: SRNA

Vladika Dimitrije, koji je u besjedi govorio o današnjem velikom prazniku, ali i o odnosu među ljudima, poručio je vjernicima da se trude da vole sve ljude i ne budu srca kamenog, da budu blagi, a ne strogi i brzi na osudi.

- Mi danas nismo toliko neosjetljivi, ali smo svi pomalo egoisti. Kada se nešto nas tiče onda znamo to dobro da branimo, ali kad se drugoga tiče onda je naše srce malo teže. Sveti apostol Pavle kaže da je hrišćanski život i odgovornost, ali i radost i ljepota, kreativnost i ispunjenje - radujte se svagda u Gospodu, blagost vaša neka bude poznata svima ljudima, Gospod je blizu", naglasio je episkop Dimitrije.

Vladika je istakao da treba nastojati ispunjavati ono što se čuje u Crkvi, biti tvorac riječi.

- Da se trudimo da volimo sve ljude, da se smilujemo na ljude, da ne budemo kamenoga srca. Neka da Bog da ova slava svima donese preobražaj srdaca naših - rekao je vladika Dimitrije.

Prema njegovim riječima, mir Božiji koji prevazilazi svaki um, sačuvaće srce i misli u Isusu Hristu.

- Na praznik koji nam dolazi - Trojčindan, koji je slava Sabornog hrama, u jednom čitanju prorok Јozefija kaže - uzmi od nas srce kameno, a daj nam srce mesnato, srce koje osjeća i duh pravi useli u nas - podsjetio je episkop, kojem su sasluživali mostarski sveštenici Nebojša Radić, Branimir Borovčanin, Duško Kojić i paroh konjički Milan Bužanin.

Bjelopoljski paroh Nebojša Radić, čestitajući slavu vjernicima, napomenuo je da se ove godine, zbog propisanih mjera usljed epidemije, slava proslavlja nešto skromnije, ali jednako radosno kao i svake godine i uz veliki broj vjernika.

U Bijelom Polju, kod Mostara, živi oko 1.000 Srba koji su se nakon rata vratili i obnovili svoje kuće, a u lokalnu školu ide oko tridesetak srpske djece.

Veliki broj srpskih domova još nije obnovljen od ratnih stradanja, ali je povratak odavno stao. Nažalost, posljednjih godina mladi koji su ovdje odrasli i školovali se odlaze u inostranstvo tražeći bolju egzistenciju.