latinica  ћирилица
28/05/2020 |  12:54 | Autor: SRNA

Donijeti i drugu, posebnu odluku o raspodjeli sredstava MMF-a

EU u BiH i Ambasada SAD u BiH poručili su da bi političari u BiH trebalo da bez odgađanja odblokiraju sredstva MMF-a za njihovo korištenje za dobrobit građana, odnosno da bi Savjet ministara trebalo da donese drugu odluku kojom odobrava raspodjelu prema sporazumu iz Memoranduma o razumijevanju, bez dotjerivanja.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Iz EU u BiH i Ambasade SAD u BiH podsjećaju da su su 11. aprila bili domaćini sastanka sa političkim predstavnicima da bi se uklonile političke blokade i usmjerili njihovu pažnju na rješavanje socioekonomskih posljedica krize uzrokovane epidemijom virusa korona.

- Mislili smo da smo u tome uspjeli, ali sada kada se 330 miliona evra iz Instrumenta za brzo finansiranje nalazi neiskorišteno u Centralnoj banci dok građani ispaštaju, vidimo da nismo - navodi se u saopštenju.

Iz ovih diplomatskih institucija navode da je Savjet ministara 23. aprila svojom odlukom odobrio izdavanje promisorne note kojom se omogućio prenos 330 miliona evra BiH iz MMF-ovog Instrumenta za brzo finansiranje.

- Međutim, ta odluka zahtijeva donošenje druge posebne odluke o raspodjeli sredstava u skladu sa Pismom namjere koje je BiH uputila MMF-u. Savjet ministara još nije donio ovu drugu odluku i sredstva stoje neiskorištena na računu u Centralnoj banci - ističe se u saopštenju.

EU i američka Ambasada ocjenjuju da je ovo neshvatljivo za građane BiH, ali i međunarodne partnere.

- Sporazum sa MMF-om odnosi se na dva entiteta i Brčko distrikt, dok je raspodjela sredstava kantonima odluka koja se donosi na nivou entiteta - što je Federacija BiH i učinila usvajanjem rebalansa budžeta - ističe se u saopštenju.

Iz EU i američke Ambasade su napomenuli da je međunarodna zajednica reagovala brzo i odlučno u pružanju medicinske pomoći i izradi programa ekonomske podrške.

Globalna ekonomija se suočava sa padom, što je i slučaj u BiH, a posljedice osjećaju mnogi građani i poslovni subjekti.

Oni su poručili da vlasti u BiH moraju preduzeti odlučne i pravovremene korake na očuvanju radnih mjesta, pružanju socijalne pomoći onima koji su najviše pogođeni i podrške ekonomskom rastu i razvoju koji je očajnički potreban ovoj zemlji, što uključuje sporazum o korištenju 330 miliona evra pomoći od MMF-a.

- Odlučno djelovanje u ovom trenutku bi poslalo signal van ove zemlje da su političari u BiH odgovorni partneri svojim građanima u rješavanju izazova sa kojima će se zemlja suočiti - ocijenili su u zajedničkom saopštenju EU u BiH i Ambasada SAD u BiH.