latinica  ћирилица
28/05/2020 |  13:00 | Autor: SRNA

Majkić: Izmjene zakona o PDV-u - populizam i licemjerje predlagača

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da delegati SNSD-a neće podržati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost jer ocjenjuju da ovaj zakon predstavlja populistički pokušaj prikupljanja predizbornih poena s jedne, dok s druge strane nedostaje neophodan stav i mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, što je ovaj put predlagač zaobišao.

- Svaki put pred izbore prvo na šta se nasrće je zakon o PDV-u, u pokušaju da se prigrabi neki glas građana na izborima. Drugi razlog je što zakon nije išao uobičajenom procedurom - izjavila je Majkićeva danas novinarima u Sarajevu.

Ona je navela da je ovakvo ponašanje zakonodavne vlasti očekivano, te da je prilikom donošenja Zakona o PDV-u donesena odluka da je jedino Upravni odbor UIO BiH nadležan za promjene tog zakona.

- Upravni odbor UIO BiH nije vidio ovaj zakon. Čuo je za njega iz medija - istakla je Majkićeva.

Ona je rekla da su u Upravnom odboru ljudi koji imaju znanja iz oblasti poreza, te da niko od njih nije imao mogućnost da analizira kako će se izmjene odraziti i na koga.

- Zato danas ustane delegat iz Kluba SDA i kaže to će biti jako dobro za građane. Imate i druge koji kažu da ne znaju kako će se to odraziti. Kako možete usvajati nešto što je sasvim nejasno do kraja? - upitala je Majkićeva.

Ona je ocijenila kao licemjerno da neko građanima pokušava pomoći izmjenama Zakona o PDV-u, a u isto vrijeme ih "guši" sa 660 miliona KM sredstava Međunarodnog monetarnog fonda.

- Nije to ni prvi ni posljednji put, ali to je licemjerstvo onih koji predlažu izmjene zakona o PDV-u - navela je Majkićeva.