X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
28/05/2020 |  13:00 ⇒ 13:01 | Izvor: SRNA

Odbačen Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon rasprave po hitnom postupk, nisu danas na sjednici u Sarajevu prihvatili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Protiv prijedloga su bili delegati SNSD-a i HDZ-a, za su bili delegati iz reda bošnjačkog naroda, dok je delegat Mladen Bosić iz SDS-a bio uzdržan.

Na osmoj sjednici, Predstavnički dom usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić /SDA/.

Prema tom prijedlogu, Savjet ministara može, s ciljem ublažavanja efekata ekonomske krize i drugih poremećaja u ekonomiji BiH, donijeti privremenu odluku o pomjeranju roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a do posljednjeg radnog dana u mjesecu, na period koji ne može biti duži od 90 dana.

U slučaju potrebe, Savjet ministara može produžiti ovaj rok na dodatnih 90 dana.

Obraćajući se delegatima nakon rasprave, Zvizdić je rekao da nije imao populističke namjere prilikom kreiranja ovog prijedloga i da mu je stvarna namjera bila pomoć i podrška realnom sektoru u BiH na planu saniranja posljedica epidemije virusa korona, pri čemu to ne bi uticalo na likvidnost budžeta institucija BiH.