latinica  ћирилица
28/05/2020 |  13:50 | Autor: SRNA

Veliki broj izvještaja ostao bez podrške srpskih delegata

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu danas u Sarajevu primili na znanje izvještaje o radu i poslovanju BHRT-a i realizaciji programskih planova za 2017. i 2018. godinu, a na znanje nije primljen ni veći broj izvještaja o radu institucija i agencija BiH.
Dom naroda - Foto: RTRS
Dom narodaFoto: RTRS

Samo je delegat Dušanka Majkić /SNSD/ kratko diskutovala, ističući da je BHRT godinama u velikim finansijskim i organizacionim problemima, ali da parlament BiH nikako da smogne snage da se uhvati u koštac sa tim.

Protiv svih ovih akata bila su sva četiri delegata iz SNSD-a, dok je Mladen Bosić iz SDS-a bio uzdržan.

Izvještaji o radu Savjeta nacionalnih manjina BiH za 2018. i 2019. godinu nisu dobili dovoljan broj glasova iz Republike Srpske, pa će ići na usaglašavanje.

Nisu prihvaćeni i upućeni su na usaglašavanje i izvještaji o radu Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštovanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu za zakonom BiH za 2018. i 2019. godinu.

Istu sudbinu doživjeli su i izvještaj o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2018. godinu, izvještaj o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za 2018. godinu, izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika za 2018. godinu, izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju za 2018. godinu, kao i izvještaji o stanju radijacione i nuklearne bezbjednosti za 2017. i 2018. godinu.

Ni izvještaj o izdatim dozvolama i odbijenim zahtjevima za izdavanje dozvola za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2017. godinu, kao ni izvještaj o realizaciji izdatih dozvola za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene u 2017. godini nisu dobili potreban broj glasova i idu na usaglašavanje.

Dom naroda nije dao podršku ni nizu izvještaja komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlozima više zakona, izvještaja institucija i agencija BiH, te ratifikaciji međunarodnih protokola i sporazuma.

Izvještaji komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o izvještajima o preglednom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2016. i 2017. godini su usvojeni.

Usvojeni su i izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti za ratifikaciju Protokola o izmjenama i dopunama Protokola između Savjeta ministara i Vlade Saudijske Arabije o međusobnoj zamjeni nekretnina - zemljišta za izgradnju diplomatskih predstavništava u Sarajevu i Rijadu, kao i izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti za ratifikaciju Ugovora između Savjeta ministara i Vlade Kine o saradnji u oblasti zdravlja životinja i karantinu.