latinica  ћирилица
28/05/2020 |  13:57 ⇒ 16:06 | Autor: RTRS

Hrvatska otvara granice za građane 10 zemalja, ali ne za BiH i Srbiju

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade da ta zemlja potpuno otvara granice prema 10 zemalja među kojima nema BiH i Srbije.

Državljani iz deset zemalja s popisa više neće morati da navode razloge ulaska u Hrvatsku, nego će u zemlju ulaziti kao i prije pandemije virusa korona.

Popuštanje mjera uslijedilo je nakon što je, prema riječima Plenkovića, Hrvatska napravila sjajne rezultate u borbi sa epidemijom tokom proteklih dana.

Hrvatska otvara granice za državljane deset evropskih zemalja, prije svega zbog turizma.

Prema najnovijoj odluci, u Hrvatsku će moći da uđu državljani Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske i Njemačke.

- Prema našoj analizi i epidemiološkim slikama, ovo su zemlje u kojima postoji ili sličan rezultat ili su trendovi takvi da možemo donijeti takvu odluku uz epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju, koja je već napravljena za dolazak državljana iz ovih zemalja za turističku sezonu - rekao je Plenković.

Dodao je da je siguran da će se, kako situacija bude odmicala, popis zemalja proširivati.

Ministar Davor Božinović je objasnio da državljani iz deset zemalja s popisa više neće morati da navode razloge ulaska u Hrvatsku, nego će u zemlju ulaziti kao i prije pandemije virusa korona.

Za njih će i dalje važiti epidemiološka kontrola i obaveza pridržavanja opštih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Prilikom ulaska državljana tih država u Hrvatsku evidentiraće se njihov ulazak uz prikupljanje podataka kao što su mjesto odredišta, broj mobitela i mejl adresa radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga. Kako bi se smanjilo čekanje na granicama, preporučamo stranim građanima da unaprijed dostave svoje podatke preko stranica entercroatia.mup.rs koja će biti dostupna od danas - rekao je Božinović.

Time će se, rekao je Božinović, ubrzati prelazak granice jer će granična policija već imati podatke.

- Putnici koji ne dostave unaprijed podatke moći će sve to obaviti na graničnim prijelazima, ali će za to biti potrebno dulje vrijeme, vjerovatno u posebnoj traci - naveo je Božinović.

Izvor: RTRS/RTS