latinica  ћирилица
28/05/2020 |  15:30 ⇒ 15:30 | Autor: RTS

Dačić: Dozvola "Montenegro erlajnsu" kad je dobije "Er Srbija"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da odluka o zabrani slijetanja aviona kompanije "Montenegro erlajns" nije politička kao ni mjera reciprociteta. Ističe da je reč o mjeri vazduhoplovnih civilnih vlasti koje se isključivo bave pitanjima našeg avio-prevoza.
Ivica Dačić (Foto: rs-lat.sputniknews.com) -
Ivica Dačić (Foto: rs-lat.sputniknews.com)

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije obavestio je u utorak "Montenegro erlajns" da se suspenduje pravo slijetanja aviona crnogorske nacionalne avio-kompanije na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Dačić je odgovarajući na pitanja novinara rekao da se vidi da i u Beogradu postoji nerazumevanje i da se lobira za interese crnogorskih vlasti povodom odluke Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Niko, kako ističe Dačić, ne pita (cronogorskog predsjednika) Mila Đukanovića i (premijera) Duška Markovića što nisu dali dozvolu "Er Srbiji" da sleti u Podgoricu i Tivat.

- Kada bude dobila "Er Srbija" dozvolu, dobiće i "Montenegro erlajns". Kakve mjere reciprociteta? Јoš da njihovi mogu da lete, a naši ne mogu, i onda kao to je strašna mejra Srbije, pogodila je strašno Crnu Goru. Nema tu sentimentalnosti, kada je riječ o civilno-vazduhoplovnim vlastima, tu nema politike - zaključio je Dačić.

"Ako nismo zdravstvena opasnost za Grčku, zašto smo za Crnu Goru"

Dačić je rekao da je Srbija ranije najavila da će od 1. juna otvoriti granice sa BiH, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom.

Upitao je kako je moguće da srpski državljani nisu zdravstvena opasnost za Grčku, Bugarsku i Mađarsku, koje otvaraju granice za naše građane, dok za Crnu Goru jesu.

- Malo je nelogično i da u danu kada mađarski ministar (Peter) Sijarto kaže da Mađarska otvara granice sa Srbijom, da kada grčki i bugarski premijeri (Kirjakos) Micotakis i (Bojko) Borisov govore da će otvoriti granice za građane Srbije bez testova i karantina, stignu takve izjave iz Crne Gore - dodao je Dačić.

Smatra da je politička namjera svih u regionu relaksacija takvih mjera.

O otvaranju granica i administrativnih prelaza

Odgovarajući na pitanje novinara o otvaranju administrativnih prelaza na KiM, Dačić je naglasio da se da se Srbija zalaže za njihovo otvaranje, ukoliko epidemiološka situacija to dozvoli.

Dodao je da što se tiče Srbije, ta odluka donesena.

- To su administrativni prelazi koji se nalaze na administrativnoj liniji, s naše strane. Јa ne govorim o njihovoj strani - rekao je Dačić.

Ministar je podsjetio da je Srbija otvorila granice za pojedine zemlje iz okruženja.

- Mi smo otvorili granice, ali to je jedna strana problema, a druga strana je da li će i oni to da prihvate. Mi za sada imamo situaciju da se neko izjašnjava da hoće, a neko se još nije izjasnio tako da i kada je riječ o administrativnim prelazima, što se nas tiče, oni mogu slobodno da se prelaze - dodao je Dačić.

Na pitanje da li može sa nekim u Prištini da se razgovara o otvaranju prelaza, Dačić kaže da smatra da je sasvim normalno da se razgovara na tu temu.