latinica  ћирилица
28/05/2020 |  16:22 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Tegeltija: BiH otvara granice za građane Srbije, Hrvatske i Crne Gore (VIDEO)

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara donesena je odluka o otvaranju granica BiH sa susjednim zemljama.
Zoran Tegeltija -
Zoran Tegeltija

Donesena je odluka da se otvore granice sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, a otvaraju se i aerodromi u BiH od 1. juna ove godine, izjavio je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

- Pitanje otvaranja granica BiH i preferencijalnog tretmana domaće robe je nešto što smo morali završiti do 1. juna - rekao je Tegeltija nakon sjednice Savjeta ministara.

Odluka se odnosi samo na ulazak građana Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a s obzirom da je epidemiološka situacija u regionu posljednjih dana sve stabilnija.

- Na prošloj sjednici donijeli smo odluku da se omogući ulazak poslovnim ljudima u BiH i najavili da ćemo prema susjedima otvoriti granicu od 1. juna. Granica će biti otvorena bez ograničenja za susjedne zemlje - Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku - poručio je Tegeltija.

Aerodromi u Banjaluci, Sarajevu, Tuzli i Mostaru otvaraju se od 1. juna za međudržavni saobraćaj uz poštivanje određenog režima.

Pri ulasku u BiH strani državljani neće imati nikakvih uslova, odnosno neće biti potrebno testiranje.

Tegeltija je rekao da se ova mjera odnosi i na državljane Crne Gore i pored toga što ta zemlja nema sličan tretman prema državljanima BiH.

Odluka o ulasku stranaca odnosi se samo na građane Srbije, Crne Gore i Hrvatske dok ostali strani državljani samo po određenim uslovima mogu da uđu u BiH kako je to definisano protekle sedmice.

Predsjedavajući Savjeta ministara je napomenuo da susjedne zemlje nisu bile blagonaklone za građane BiH kojima je za sada omogućen ulazak samo u Srbiju.

Konferenciju za novinare predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije možete pogledati u videu.

- Prema ulasku u Hrvatsku i dalje postoji značajan broj ograničenja za građane BiH. Crna Gora vodi neku svoju posebnu politiku po pitanju građana BiH kojima nije dozvoljen ulazak. U ovom trenutku imamo za građane BiH otvoreno samo granicu Srbije - rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, uz set mjera kojima se olakšava protok ljudi, robe i kapitala, donesena je i odluka da za saobraćaj budu otvoreni međunarodni granični prelazi na aerodromima u BiH.

- To znači da više nema ograničenja za slijetanje aviona na našim aerodromima. S tim što svi ljudi koji budu putovali avionima moraju da se pridržavaju ograničenja koja su definisana sa stanovišta prava ulaska ili sa stanovišta da se obezbjeđuju odgovarajući uslovi - rekao je Tegeltija.