latinica  ћирилица
28/05/2020 |  16:50 ⇒ 18:14 | Autor: RTRS

Na sredstva MMF-a već se plaćaju kamate (VIDEO)

Tegeltija je na pitanje ko koči odluku o raspodjeli sredstava Međunarodnog monetarnog fonda koja i dalje stoje neiskorištena na računu kod Centralne banke BiH prvo pojasnio da to više nisu sredstva MMF-a, već Vlada Federacije BiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

- Na ta sredstva oni već plaćaju kamate i njihove obaveze teku. Ta sredstva se nalaze na računu Centralne banke, a dokad će to tako biti ja vam na to ne mogu odgovoriti. Nekoliko sam puta ponovio svoje stajalište da Centralna banka ima sve što je potrebno da bi ta sredstva isplatila jer ima potpisan memorandum sa onima kojima treba isplatiti sredstva - rekao je on.

Dodao je da je očigledno da se guverner ne slaže sa tim stavom, da ima podršku i da ih želi uplatiti.

- To je isto kao kad vi dobijete od nekoga novac, a banka neće da vam ih isplati. Razmišljajte kako biste se vi ponašali - poručio je Tegeltija.

Tegeltija je naveo da se "sve to tiče odnosa i da neko traži neku dodatnu odluku".

- Mogu da kažem u svoje ime i u ime ministara iz Republike Srpske da smo spremni prihvatiti odluku oko koje mogu da postignu saglasnost predstavnici bošnjačkih i hrvatskih ministara. Bilo kakvu odluku, spreman sam da budem i njen predlagač, iako mislim da ona ne treba. Međutim, u ovom trenutku ne postoji ni minimum saglasnosti da se ta odluka usvoji, za koju ću ponovo reći da smatram da ne postoji potreba za takvom odlukom - rekao je Tegeltija.

On je dodao da na današnjoj sjednici Savjeta ministara nije bilo riječi o imenovanjima menadžmenta u institucijama BiH.

- Nažalost, današnjoj sjednici Savjeta ministara nije prisustvovala ministar inostranih poslova Bisera Turković zbog svojih privatnih obaveza ali je prije same sjednice u svojstvu zamjenika predsjedavajućeg poslala dopis i tražila da se sa dnevnog reda povuče određeni broj tačaka i između ostalog ona koja se odnosi na imenovanje. Na današnjoj sjednici nije bilo prijedloga za bilo koje imenovanje - rekao je Tegeltija.

On je poručio da će se o tome razgovarati i odlučivati na narednoj sjednici.

Konferenciju za novinare predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije možete pogledati u videu.