latinica  ћирилица
28/05/2020 |  16:53 | Autor: TANЈUG

Јužna Koreja vraća karantin

Јužna Koreja prijavila je danas najveći skok u broju slučajeva virusa korona poslije više od 50 dana i saopštila da će primijeniti oštrije mjere karantina u naredne dvije nedjelje.

Vlada je na vanrednoj sednici odlučila da ponovo zatvori javne objekte poput parkova, muzeja i državnih pozorišta u oblasti Seula u naredne dvije nedjelje, kako bi usporila širenje virusa korona.

Zvaničnici savjetuju privatne škole i igraonice da se zatvore tokom tog perioda ili na neki drugi način primijene mere za borbu protiv virusa.

- Naredne dvije nedjelje biće ključne u obuzdavanju infekcije - rekao je ministar zdravlja Park Neung-hu i pozvao građane da izbjegavaju okupljanja koja nisu neophodna, a kompanije da ponovo uvedu rad od kuće.

Direktorka korejskog Centra za kontrolu i prevenciju DŽeong Eun-Kjeong rekla je da će Јužna Koreja možda morati da ponovo uvede restriktivne mjere fizičke distance, navodeći da je zdravstvenim radnicima sve teže da prate kako se virus prenosi.

- Daćemo sve od sebe da pratimo kontakte i primeijnimo preventivne mjere, ali su ti napori ograničeni - rekla je ona.

Korejski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio je da je 67 od 79 novih slučajeva iz Seula, gdje živi polovina od 51 miliona stanovnika Јužne Koreje, prenio je Tanjug.