latinica  ћирилица
28/05/2020 |  18:09 | Autor: SRNA

Prijedlog za efikasniji sistem naplate sudskih taksa

Savjet ministara BiH utvrdio je na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH, kojim se stvaraju uslovi za uspostavljanje efikasnog mehanizma naplate sudskih taksa.

Ovim izmjenama i dopunama zakona uređuje se, odnosno mijenja vrijeme zastare, otklanjaju nedostaci u postupku naplate i donošenja rješenja o prinudnoj naplati nenaplaćene sudske takse, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Istovremeno se preciziraju odredbe kako bi se učinio efikasnijim postupak prinudne naplate sudske takse fizičkim osobama koje nemaju boravište ili prebivalište u BiH, ali imaju imovinu u BiH.

Ministarstvo pravde će Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH u dalju proceduru.

Savjet ministara utvrdio je i Prijedlog sporazuma o grantu između BiH i Evropske investicione banke, Zajednički evropski fond za zapadni Balkan "Mediteranski koridor "Ce-pet-ce: BiH putna interkonekcija sa Hrvatskom, poddionica jedan Tarčin - Ivan".

Iznos granta je 11.780.000 evra, a sredstva će biti implementirana putem Evropske investicione banke /EIB/.

Ukupni troškovi projekta su procijenjeni na 58.700.000 evra, od čega je zajam EIB-a 40,42 miliona evra, zajam EBRD-a 26 miliona evra, grant Investicionog fond za zapadni Balkan /VBIF/ doprinos EU u iznosu od 11,78 miliona evra, i domaća kontribucija u iznosu od 6,5 miliona evra.

Projekat koji uključuje izgradnju nove dionice auto-puta približne dužine 4,9 kilometara će sprovesti Јavno preduzeće "Autoceste" Federacije BiH.

Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, Savjet ministara je donio i Odluku o raspodjeli međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje u opremi i drugim sredstvima. Riječ je o međunarodnoj pomoći dobijenoj od vlada Hrvatske, Poljske, Katara, nevladinih organizacija i pojedinaca iz Kine.

Pomoć se raspoređuje u skladu sa principima za raspodjelu, i to FBiH 61,5 odsto, Republici Srpskoj 37,5 osdto i Brčko distriktu jedan odsto, a FBiH će dobijenu međunarodnu pomoć podijeliti sa 10 kantona u jednakom omjeru.

Pomoć se sastoji od zaštitnih maski, rukavica, šatora, vreća za spavanje, deka, spužvastih podmetača, alkohola, zaštitnih naočala, vizira, zaštitnih odijela i infracrvenih termometara.

Na sjednici je utvrđen Prijedlog sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Velike Britanije o međunarodnom drumskom prevozu, kojim će biti stvorene pravne pretpostavke za uređenje oblasti međunarodnog prevoza putnika i roba, uvažavajući međunarodne standarde u ovoj oblasti.

Sporazum tretira međunarodni prevoz putnika i robe između teritorija ugovornih strana ili u tranzitu preko njihovih teritorija, kao i prevoz roba između teritorije jedne ugovorne strane i treće zemlje sa vozilima registrovanim na teritoriji druge ugovorne strane.

Ministarstvo komunikacija i transporta će Prijedlog sporazuma sa Izvještajem o pregovorima dostaviti Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, uz prijedlog da za potpisnika odredi ministra komunikacija i transporta BiH.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji i Implementacionog protokola o finansijskoj pomoći između Savjeta ministara BiH i Vlade Turske.

Vrijednost sredstava planiranih ovim projektom prema trenutnoj tečajnoj listi iznosi približno 60 miliona KM.

U skladu sa odredbama ovog sporazuma i Implementacionog protokola, Turskoj će biti upućeni ažurirani prijedlozi projekata, što obuhvata vrstu, količinu i tehničke specifikacije materijala, a njihova implementacija značajno bi doprinijela rješavanju pitanja opremljenosti, modernizacije i osposobljenosti sistema odbrane BiH.

Takođe, planirana su i sredstva za školovanje pripadnika Oružanih snaga BiH u Turskoj.

Ministarstvo odbrane će Prijedlog osnova dostaviti Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, uz prijedlog da za potpisnika Sporazuma i Implementacionog protokola odredi ministar odbrane BiH.