latinica  ћирилица
28/05/2020 |  18:09 | Autor: SRNA

Vlada Srbije 2020. proglasila za godinu solidarnosti i saradnje

Vlada Srbije odlučila je da 2020. godina bude proglašena godinom solidarnosti i saradnje, s obzirom na to da su se organizovana solidarnost i saradnja na svim nivoima u društvu pokazali kao neophodan faktor u očuvanju života i zdravlja stanovništva tokom epidemije virusa korona.
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

- Pokretanje ove inicijative ogleda se u unapređenju saradnje državnih organa, stručnih, humanitarnih i strukovnih organizacija i udruženja radi poboljšanja kvaliteta života u svim segmentima, kao i predloga za unapređenje i usmjeravanje međunarodne saradnje - saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Na sjednici je usvojen i regulatorni okvir kojim se pruža dodatna podrška oblastima turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja zbog otežanih ekonomskih uslova usljed pandemije kovida–19.

Privrednim subjektima iz ovih oblasti biće omogućeno dobijanje kredita Fonda za razvoj za tekuću likvidnost i obrtna sredstva pod izmijenjenim uslovima, koji podrazumijevaju rok otplate do pet godina koji uključuje grejs period do dvije godine.

Ukupno trajanje kredita je do 24 mjeseca grejs perioda i do 36 mjeseci otplate, kamatnu stopu od jedan odsto na godišnjem nivou.

Krediti se odobravaju i vraćaju u dinarima, a maksimalan iznos kredita za jednog korisnika kredita sa povezanim licima može biti za preduzetnike i mikro pravna lica do 20.000.000 dinara /oko 170.000 evra/, za mala pravna lica do 80.000.000 dinara /oko 680.000 evra/ i za srednja pravna lica do 180.000.000 dinara /oko 1,53 miliona evra/.

Najviši iznos odobrenog kredita može biti do 80 odsto ostvarenih poslovnih prihoda po poslednjem predatom finansijskom izveštaju.

Vlada Srbije dala je saglasnost da se u radni odnos na neodređeno vrijeme primi 455 njegovateljica i 127 zdravstvenih radnika u ustanovama socijalne zaštite za smještaj korisnika koji su tokom vanrednog stanja bili angažovani po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima u ovim ustanovama.