latinica  ћирилица
28/05/2020 |  18:20 ⇒ 19:51 | Autor: SRNA

Kulina: Guverner ostao pri ličnom stavu, nema raspodjele sredstava MMF-a entitetima

Na sjednici Upravnog odbora Centralne banke BiH nije postignut dogovor o raspodjeli sredstava Međunarodnog monetarnog fonda entitetima.
Centralna banka BiH - Foto: RTRS
Centralna banka BiHFoto: RTRS

Član Upravnog odbora iz Republike Srpske Dragan Kulina izjavio je Srni da je guverner Centralne banke BiH Senad Softić ostao pri svom stavu da neće da potpiše odluku o prebacivanju sredstava na entitetske podračune, dok ne dobije odluku Savjeta ministara.

- Kolega /član Upravnog odbora Centralne banke iz Republike Srpske Radomir/ Božić i ja smo ponudili argumente koji nisu zanemarljivi, prema kojima postoje preduslovi da se sredstava MMF-a prebace entitetima, ali je guverner ostao pri svom stavu, koji nije stav Centralne banke, niti je neko iz njenih organizacionih dijelova dao mišljenje da je to tako - istakao je Kulina,

On je dodao da Softić neće da potpiše odluku o prebacivanju sredstava na entitetske podračune, dok ne dobije odluku Savjeta ministara.

Prema njegovim riječima, ta odluka Savjeta ministara suštinski ništa ne mijenja, odnosno bilo bi samo ponovljeno ono što je navedeno u Pismu namjere, odnosno omjer o raspodjeli sredstava na entitete.

- Našli smo se u jednoj situaciji u kojoj se nismo uspjeli dogovoriti sa guvernerom, bez obzira što smo ponudili brojne argumente koje smo pronašli u ugovoru između Centralne banke i Ministarstva finasija i trezora u Savjetu ministara, prema kome Banka treba da postupa u skladu sa memorandumom - pojasnio je Kulina i dodao da prema ovom memorandumu postoje svi preduslovi da se novac prebaci na podračune entiteta.

On je rekao da je riječ o složenoj administrativnoj situaciji, te da je problem raspodjele sredstava MMF-a "generisan na nekom drugom mjestu, iz nekog drugog razloga".