latinica  ћирилица
28/05/2020 |  18:56 ⇒ 18:58 | Autor: SRNA

Usvojen Izvještaj o izgradnji međudržavnog mosta kod Svilaja

Savjet ministara usvojio je danas Izvještaj o aktivnostima na realizaciji Sporazuma o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica auto-puta na Koridoru "Pet ce" za 2019. godinu sa Hrvatskom.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Ministarstvo komunikacija i transporta zaduženo je da nastavi aktivnosti u vezi sa tehničkim prijemom objekta, te da nakon okončanja svih aktivnosti Savjetu ministara dostavi završni izvještaj o realizaciji projekta izgradnje mosta preko rijeke Save kod Svilaja, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Savjet ministara je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio Studiju izvodljivosti za obavljanje Programa upravljanja obalnim područjem u BiH - CAMP projekat.

Prijedlog za CAMP područje je teritorija opštine Neum, koja ima direktan pristup Јadranskom moru i kao takva predstavlja jednu od najvažnijih turističkih destinacija u BiH, te s uključenim velikim bogatstvom prirodnih vrijednosti omogućava raznovrsno korištenje cijelog područja opštine u privredne, a posebno turističke svrhe.

Studijom izvodljivosti za obavljanje CAMP projekta u BiH daje se pregled postojećih zakona, politika, planova i strategija, analiza institucionalnih aranžmana za upravljanje obalskim područjem, popis tekućih inicijativa i projekata čiji je cilj doprinos održivom razvoju obale BiH.

Takođe se identifikuju potrebe i nedostaci za integrisanim upravljanjem obalskim područjem u BiH i daje prijedlog CAMP područja i aktivnosti, s ciljem dugoročne održivosti projekta.

Savjet ministara usvojio je Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, koji će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Izvještaj će biti objavljen na veb stranicama Ministarstva finansija i trezora i Savjeta ministara.

Ukupno ostvareni prihodi, primici i finansiranje na raspolaganju institucijama BiH u prošloj godini iznosili su 1.013.042.815 KM i za pet odsto su viši u odnosu na planirane.

Istovremeno su ukupno ostvareni rashodi i izdaci iznosili 884.965.637 KM i izvršeni su u manjem iznosu za oko 76,2 miliona KM ili osam odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Smanjenje se prevashodno odnosi na kapitalne izdatke i tekuće grantove te transfere zbog privremenog finansiranja institucija BiH u prošloj godini.

Takođe, bruto plate i naknade troškova zaposlenih ostale su na istom nivou kao u 2012. godini, odnosno nastavljena je primjena odluka Savjeta ministara BiH o njihovom smanjivanju.

Sve dospjele obaveze po osnovu spoljnog duga u 2019. godini izmirene su pravovremeno u iznosu 793,69 miliona KM. Na otplatu glavnice odnosi se 663,68 miliona KM, a na otplatu kamate, servisnih i drugih troškova 130,01 miliona KM.

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o dokumentima i procesu Programa ekonomskih reformi BiH 2020-2022 /PER 2020-2022/.

Informacija se odnosi na zajedničke zaključke ekonomsko-fiskalnog dijaloga između EU i zemalja zapadnog Balkana i Turske, te na Procjenu Evropske komisije za Program ekonomskih reformi BiH za 2020-2022. godinu.

Praktično je Savjet ministara informisan o procesu ekonomskog dijaloga sa zemljama zapadnog Balkana koji se odvija pri komitetima EU, a na kojima se raspravlja o zajedničkim zaključcima i programima ekonomskih reformi koje podnose zemlje kandidati i potencijalni kandidati za EU.

Direkcija za ekonomsko planiranje sa entitetskim koordinatorima za Program ekonomskih reformi je koordinisala cijeli proces, koji se zbog epidemije virusa korona odvijao pisanim putem.

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH će ove dokumente distribuisati svim institucijama i organima koji učestvuju u izradi programa ekonomskih reformi kako bi se saznanja i sugestije iz dokumenata koriistili u pripremi novog Programa ekonomskih reformi 2021 - 2023. godine.

Savjet ministara u drugom krugu glasanja usvojio je pojedinačne izvještaje o radu za 2019. godinu Generalnog sekretarijata Savjeta ministara, Nezavisnog operatora sistema u BiH, Ministarstva finansija i trezora, Centralne harmonizacione jedinice Ministarstva finansija i trezora, Direkcije za evropske integracije, Kancelarije za zakonodavstvo, Konkurencijskog savjeta.

Takođe je usvojena Informaciju o radu Komisije za računovodstvo i reviziju BiH za period od 1. marta 2019. godine do 29. februara 2020. godine.

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, usvojen je Izvještaj o radu Komisije za plate i naknade u institucijama BiH za 2019. godinu.