X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
28/05/2020 |  18:59 | Izvor: SRNA

Do daljeg odgođena žalbena konferencija generalu Mladiću

Međunarodni mehanizam za krivične sudove odgodio je danas do daljeg žalbenu konferenciju u slučaju protiv generala Ratka Mladića iz zabrinutosti zbog njegovog zdravstvenog stanja i zabrana putovanja uvedenih zbog pandemije virusa korona.
General Ratko Mladić - Foto: RTRS
General Ratko MladićFoto: RTRS

General Mladić se oporavlja od nedavne operacije polipa debelog crijeva.

Sudije ukazuju na navode sudskog registrara da je general Mladić /78/ "dio veoma rizične grupe zbog svojih godina i medicinske istorije", te da zbog zabrana uvedenih zbog pandemije proces ne može biti održan 16. juna.

Apelaciono vijeće je od registrara zatražilo da pošalje izvještaj o izvodljivosti svakih deset dana kako bi mogli da zakažu ročište "što je prije moguće".

Apelaciono vijeće haškog Mehanizma nedavno je odgodilo i statusnu konferenciju u slučaju koji se vodi protiv generala Mladića do trenutka kada on bude u stanju da dođe u sudnicu sa svojim advokatom poslije ublažavanja restrikcija u vezi sa pandemijom virusa korona.

Statusna konferencija bila je zakazana za danas.

Prvostepenom presudom Tribunala u Hagu, čiji je rad naslijedio Mehanizam, general Ratko Mladić nepravosnažno je osuđen u novembru 2017. na doživotni zatvor po optužbama za ratne zločine u BiH i u pritvoru čeka okončanje žalbenog postupka i drugostepenu presudu.