X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
28/05/2020 |  19:58 ⇒ 20:05 | Izvor: RTRS

Svečana proslava Spasovdana u Nevesinju, Istočnom Novom Sarajevu i Beogradu

Danas slavski i svečano i u Nevesinju, Istočnom Novom Sarajevu, i srpskoj prestonici Beogradu. Krsna slava, Spasovdan, obilježena je dostojanstveno, ali nešto skromnije nego prethodnih godina, zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Nevesinjci su krsnu slavu proslavili molitveno i dostojnstveno, sa željama da se poteškoće prevaziću.

U vrijeme kriza i izazova, nastojali su biti solidarni, puni podrške jedni za druge i hrišćanske poslušnosti.

Uz proslavu, lokalna administracija je sumirala rezultate rada. Prethodnu godinu u Nevesinju obilježila je realizacija infrastuktirnih projekata, poboljšanja uslova za potencijalne investicije.

- Sređeno gradsko jezgro, kružni tok, sportska dvorana, Dom kulture, samo su neki od projekata. Uskoro počinje rekonstrukcija puta ka Mostaru. Imali smo ambiciju da završimo Muzičku školu i dvije ulice u prigradskim naseljima ali je takve projekte zaustavila korona virus. Zakonske procedure nisu provedene, nadam se da će biti tokom ljeta - rekao je Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

Privredni i infrastrukturni razvoj nastavila je i jedna od najmlađih i najperspektivnijih lokalnih zajednica u Srpskoj - Istočno Novo Sarajevo.

- Svi su već upoznati, ali nije loše ni ponoviti da ćemo ove godine završiti Trg Republike Srbije, sporstku dvoranu, pozorište...Potpisali smo ugovore za potpuno opremanje pozorišta. Na dan slave bio sam na trasi ulice Dečanska, ona će u narednih desetak dana biti spojena sa kružnim tokom na ulici Stefana Nemanje - istakao je Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Najviše priznanje opštine Istočno Novo Sarajevo dodijeljeno je predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, za doprinos u realizaciji jedne od najvećih investicija - izgradnje trga Republike Srbije.

Povelja opštine posthumno je dodijeljena i ljekaru, ratnom hirurgu Miodragu Laziću.

Krsnu slavu obilježila je i srpska prestonica Beograd.

Patrijarh Irinej služio je liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi, a zbog epidemije virusa korona, nije bilo litije.

Slavski kolač lomljen je u zdanju Starog dvora uz prisustvo manjeg broja ljudi nego što je uobičajeno.