latinica  ћирилица
28/05/2020 |  20:34 ⇒ 29/05/2020 | 10:22 | Autor: RTRS

Tegeltija: Poražavajuće je da CIK svoj legitimitet traži na sudu (VIDEO)

Poražavajuće je za izborni proces da imate Centralnu izbornu komisiju koja treba svoj legitimitet da traži na sudu, izjavio je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija u intervjuu za politički magazin Pečat.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Prema njegovim riječima, prekršena je sama, inače precizna procedura izbora članova ove komisije. 

- Takav posao se ne radi u izbornoj godini i ne biraju se ljudi koji ne ispunjavaju sve uslove za tu funkciju - izjavio je Tegeltija.

Teško je, kaže, predvidjeti kakvu će odluku donijeti Ustavni sud BiH.

- Јa sam zaista iznenađen od nekih ljudi, pa i političkih partija koji su, iako dosljedni kada su u pitanju procesi i izbori, prihvatili da se u ovom izboru CIK-a prekrše svi propisi - naglasio je Tegeltija.

Kako kaže, zabrinjavajuće je da predstavnici međunarodne zajednice gledaju blagonaklono na situaciju u CIK-u.

- Iako su svjesni da su prekršeni procesi prilikom izbora novih članova CIK-a, od njih čujemo samo jednu rečenicu da će sve odlučiti sud, kao da unaprijed znaju kakva će biti odluka suda - naveo je Tegeltija.

On je dodao da je njegova poruka CIK-u bila da rade svoj posao, da ne brinu o novcu i da je novac obaveza Savjeta ministara.

- Nažalost, CIK je imala svoje mentore koji su rekli da se izbori moraju pomjeriti i da će dalje biti pokušaj da se izbori odgode, a sve kako bi spriječili svoj izborni debakl. Novca za izbore će biti i, kada smo u pitanju mi iz Republikie Srpske, mi ćemo odluku o tome sasvim sigurno donijeti - poručio je Tegeltija.

Emisiju Pečat možete pogledati OVDЈE.