latinica  ћирилица
28/05/2020 |  20:49 ⇒ 20:58 | Autor: SRNA

Predstavljena izložba "Povratak u svijet iluzije" (FOTO)

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci večeras je predstavljena izložba "Povratak u svijet iluzije", koja ruši stereotipe i promoviše učenje kroz otkrivanje i neposredan kontakt s naučnim izazovima.
Banjaluka - izložba "Povratak u svijet iluzije" -
Banjaluka - izložba "Povratak u svijet iluzije"

Cilj izložbe autora Sanje Pupac i Ivane Pandžić, koju će od sutra moći da vide i građani, jeste da razbije predrasude o posjeti muzejima i privuče mlađe generacije, podstičući ih na interakciju sa eksponatima, kao i na istraživanje stalne postavke Muzeja.

Direktor Muzeja Srpske Miladin Savić rekao je novinarima da je ova izložba, samo pod nazovom "Otključaj svijet iluzije i nauke" otvorena prije dvije godine na Dan grada Banjaluka - 22. aprila, te da je izazvala opšte oduševljenje u gradu Banjaluci, Srpskoj i BiH.

On je dodao da je tu izložbu vidjelo više od 17.000 posjetilaca.

Savić je pozvao građane da posjete izložbu, koja je zabavna, ali i poučna.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je Spasovdan prilika da se pozdravi povratak instutucija kulture na živu scenu.

- Nakon tri mjeseca kada su institucije kulture imale samo onlajn programe, ovo je praktično prvi događaj otvoren za publiku u našem gradu i pozivam građane da posjete ovu izložbu - rekao je Radojičić.

On je izrazio nadu da će se i ostale institucije ponovo vraćati u život i ponuditi građanima različite sadržaje.

- Јoš nisu dozvoljeni koncerti, predstave, veća okupljanja, ali Muzej Srpske i Narodna univerzitetska biblioteka već mogu da rade i radujem se svemu novom što će nam biti predstavljeno. Vjerujem da banjalučka publika željno očekuje različita događanja - rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, večerašnji događaj i postavka "Povratak u svijet iluzije" nastavak je veoma posjećene i popularne izložbe, tako da je to razlog više da se dođe u Muzej Srpske.

Pandžićeva je rekla da je ova izložba nastavak izložbe od prije dvije godine, dodavši te da je koncept isti.

- Igramo se sa optičkim iluzijama, igramo se sa našim poznavanjem semih sebe i svojih čula i koliko ne možemo da vjerujemo onome što naše oči vide - navela je ona.

Sanja Pupac je istakla da su se u Muzeju ove godine malo više fokusirali na to "uslikaj se i okači na društvene mreže", odnosno promociju Muzeja i onoga što je urađeno.

- S obzirom da omladina teži tome i u Muzeju smo išli u korak sa trendovima i tome se prilagodili - naglasila je ona.

Portparol "M:tela" Milica Kondić rekla je da je ova kompanija kao sponzor podržala izložbu s obzirom da su kultura i umjetnost važan stub svakog društva.

Prema njenim riječima, "M:tel" kao društveno odgvorna kompanija želi da podrži što više događaja iz oblasti kulture.

Predstavljanju izložbe prisustvovala je i pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.