latinica  ћирилица
29/05/2020 |  08:56 ⇒ 08:58 | Autor: RTS

Na današnji dan Zvezda se popela na krov Evrope

Fudbaleri Crvene zvezde su na današnji dan, 29. maja 1991. godine nakon penal serije savladali Olimpik iz Marseja i tako osvojili Kup Evropskih šampiona, danas poznatiju kao Ligu šampiona.
Slavlje fudbalera Crvene zvezde (foto: crvenazvezdafk.com) -
Slavlje fudbalera Crvene zvezde (foto: crvenazvezdafk.com)

Najveći uspjeh u istoriji srpskog fudbala ispisan je na današnji dan sada već daleke 1991. godine.

Fudbaleri Crvene zvezde su jednu fantastičnu sezonu zaokružili titulom Lige šampiona, savladavši ekipu Olimpika.

Finale i trofej osvojen u Bariju, na stadionu Sveti Nikola, a nešto posle i titula Svetskog šampiona osvojena u Tokiju, bile su kruna Zvezdine zlatne generacije.

Na putu do "ušatog" pehara Lige šampiona, srpska ekipa eliminisala je Grashoper, Glazgov Rendžers, Dinamo Drezden, Bajern iz Minhena i Olimpik.

Pomenuto finale na stadionu Sveti Nikola igrano pred više od 50 hiljada gledalaca, bio je možda i najčudniji i najdramatičniji meč u sezoni.

Zvezdu su u finalnom meču predstavljali Stojanović, Јugović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević, Stošić i Binić, dok ih je sa klupe predvodio Ljubomir Petrović.

Pošto nakon regularnog dijela meča i produžetka pobjednik nije bio poznat, evropskog šampiona odlučili su penali.

Precizni sa bijele tačke u redovima crveno-bijelih bili su: Prosinečki, Binić, Belodedić, Mihajlović i Pančev, a sa druge strane: Kasoni, Papen i Mozer, dok je jedanaesterac promašio Amoroso.

Crvena zvezda je trijumfom u Bariju ostvarila najveći uspjeh srpskog fudbala, a uz rumunsku Steauu ostala jedini tim iz istočnog dijela Evrope koji je pobeđivao u elitnom takmičenju.