latinica  ћирилица
29/05/2020 |  10:04 ⇒ 10:04 | Autor: SRNA

Izložba slika i crteža svjetskog slikara Marka Stupara u Bosanskom Petrovcu

Stalna postavka slika i crteža Marka Stupara, koji godinama stvara u Parizu, od danas krasi galeriju Spomen-muzeja Јovan Bijelić u Bosanskom Petrovcu.
Marko Stupar-izložba u Parizu - Foto: Novosti.rs
Marko Stupar-izložba u ParizuFoto: Novosti.rs

Slikar koji je rodom iz Bosanskog Petrovca poklonio je svoja djela Centru za kulturu i obrazovanje u tom gradu.

- Zahvaljujući tome sada u našem muzeju imamo tri cjeline - slike Marka Stupara, radove Јovana Bijelića sa pratećim inventarom, te bosansku sobu sa zbirkom bosanskopetrovačkih ćilima - rečeno je Srni u Centru za kulturu i obrazovanje Bosanski Petrovac.

Stuparove slike su izuzetno vrijedne i krasiće Spomen-muzej Јovan Bijelić, dok ne bude pronađen veći prostor za izložbu.

- U Muzeju smo radili na obnovi elektro i vodo instalacija, osvjetljenju umjetnina, ugradnji alarmnog i protivpožarnog sistema, kao i osiguranju nekretnina i umjetnina. S radošću očekujemo ljeto i dolazak Stupara - istakli su u Centru za kulturu i obrazovanje.

Stupar je rođen 1936. godine u selu Vođenica u Bosanskom Petrovcu, gimnaziju je završio u Banjaluci, a studije slikarstva u Beogradu.

Od 1964. godine živi i stvara u Parizu, a svoja djela izlagao je u najprestižnijim galerijama svijeta - Parizu, Rimu, Lozani, Osaki, Tokiju i Njujorku.