X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
29/05/2020 |  10:45 ⇒ 10:55 | Izvor: RTRS

Podrška SZO mjerama koje su sprovedene u Srpskoj u borbi protiv virusa korona

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić sastao se danas sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije na čelu sa šefom Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Viktorom Olšavskim.
Šeranić sa predstavnicima SZO -
Šeranić sa predstavnicima SZO

Sastanku na kojem je razgovarano o mjerama preduzetim povodom pojave novog koronavirusau Republici Srpskoj prisustvovala je i konsultantica Svjetske zdravstvene organizacije za pripremljenost i operativno planiranje Patricija Kormos. 

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije izrazili su zadovoljstvo sprovedenim mjerama i dosadašnjim aktivnostima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske vezanih za pojavu novog virusa korona, a naglašena je potreba nastavka saradnje u razmjeni informacija i podrške u prelaznom periodu ublažavanja mjera.

Šeranić je upoznao predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije sa mjerama nadzora koje se još uvijek sprovode, postupanjima sa licima koja su pod zdravstvenim nadzorom, kao i protokolima za dijagnostiku i uspostavljenim kapacitetima za dijagnostiku u četiri laboratorije u Republici Srpskoj.

I u ovom periodu, za vrijeme vanredne situacije, naglasio je ministar Šeranić, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske finansira zdravstvene usluge za sve građane, u javnim zdravstvenim ustanovama, bez ovjeravanja zdravstvene knjižice.

Posebno je bilo riječi o nastavku epidemiološkog nadzora nad novim virusom korona, ali istovremeno i na povratku zdravstvenog sistema u puni kapacitet pružanja ostalih zdravstvenih usluga stanovništvu uz mjere prevencije širenja virusa.

Na sastanku je bilo riječi i o podršci Svjetske zdravstvene organizacije na polju edukacije i daljeg usavrašavanja medicinskog kadra, kao i aktivnostima u oblasti zaštite mentalnog zdravlja.

Naglašeno je da Republika Srpska može da računa na dalju podršku Svjetske zdravstvene organizacije u segmentu dijagnostike, ali i daljeg jačanja kapaciteta i spremnosti na odgovor za predstojeću sezonu gripa i pojave novog virusa korona na jesen.