X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
29/05/2020 |  11:10 ⇒ 11:25 | Izvor: RTRS

Đokoviću nagrada za promociju interesa Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odao je danas priznanje teniseru Novaku Đokoviću za sveukupan doprinos u diplomatiji, dodijelivši mu nagradu za izuzetan lični angažman i doprinos u promociji interesa Srbije i njenog naroda u svijetu.
Dačić i Đoković - Foto: SRNA
Dačić i ĐokovićFoto: SRNA

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije saopšteno je da su u Ministarstvu, povodom Dana diplomatije Srbije, ugostili Đokovića, koji je "uspesima ujedinio narod u snažnom doživljaju sreće i ushićenja kroz vanserijske pobede".

- Đoković je probudio uspavani duh i svijetu poslao poruku snažne sportske nacije, koja se ponosi svojom istorijom i tradicijom - dodaje se u saopštenju.

Na prijemu za diplomatski kor i istaknute javne ličnosti, Dačić je predstavio niz aktivnost resornog ministarstva u vrijeme pandemije virusa korona i osnovne spoljnopolitičke i nacionalne prioritete Srbije.

On je istakao da je resorno ministarstvo u prethodnih godinu dana nastavilo sa intenzivnim radom na daljem unapređenju odnosa sa zemljama u regionu, kao i sa glavnim spoljnopolitičkim partnerima Srbije - prvenstveno EU, Rusijom, Kinom i SAD.

Dan diplomatije ustanovljen je odlukom Vlade Srbije iz 2015. godine, a 29. maj određen je za datum obilježavanja u spomen na osnivanje Knjaževske kancelarije inostranih dela 1839. godine. Uspostavljanje ove kancelarije uzima se za početak profesionalne diplomatije u Srbiji.

Tog dana doneseno je Ustrojenije Knjaževske kancelarije, na osnovu člana pet turskog Ustava iz 1838. godine. Ukaz o ustrojstvu je, ujedno, bio i prvi zakon o uređenju i zadacima ovog ministarstva u Srbiji.