X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
29/05/2020 |  11:51 ⇒ 20:12 | Izvor: RTRS

Posebna sjednica Parlamenta Srpske u ponedjeljak (VIDEO)

Posebna sjednica Parlamenta Srpske sa samo jednom tačkom dnevnog reda - razmatranje i zauzimanje stava o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, biće održana u ponedjeljak, odlučio je danas Kolegijum NSRS.
Sjednica Kolegijuma NSRS - Foto: RTRS
Sjednica Kolegijuma NSRSFoto: RTRS

Sjednica će biti održana u 11.00 časova u zgradi Vlade Republike Srpske, jer sala u Narodnoj skupštini ne odgovara uslovima koje zahtijeva situacija nastala zbog epidemije virusa korona.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović izjavio da će se u Parlamentu obratiti predsjednici stanaka, a pred početak sjednice biće održana još jedna sjednica Kolegijuma kako bi bio utvrđen način rada.

Čubrilović je uvjeren da će ova sjednica biti završena za jedan dan.

SDS i PDP glasali su na današnjoj sjednici Kolegijumu protiv predloženog dnevnog reda.

U skladu sa Poslovnikom, zakazivanje posebne sjednice zatražila je jedna trećina narodnih poslanika, a zahtjev su potpisali poslanici klubova SNSD-a, DNS-a, Demosa, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika.

U obrazloženju zahtjeva za sjednicu potpisani poslanici navode da je neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično sprovodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba.

- Na ovaj način Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH glasovima PDP-a i SDS-a pristupio je sramnom prekrajanju istorije i marginalizovanju stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu. Tražimo da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici zauzme stav o ovom veoma značajnom pitanju za Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini - navodi se u zahtjevu.