X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
29/05/2020 |  12:56 ⇒ 13:04 | Izvor: RTRS

Konfederacija sindikata: Ne dozvoliti umanjenje plata radnicima

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Željko Tepavčević smatra da Vlada ne smije da dozvoli da dođe do umanjenja plata radnicima, s obzirom na to da je zbog epidemije virusa korona nekim privrednim subjektima bio zabranjen, a nekima ograničen rad.
Konfederacija sindikata Srpske - Foto: RTRS
Konfederacija sindikata SrpskeFoto: RTRS

Tepavčević je istakao da plata treba da ima prioritet u odnosu na isplatu drugih obaveza.

- Primarna uloga Kompenzacionog fonda trebalo bi da bude upravo ta da se obezbijede sredstva da radnici ne bi primali manje plate - rekao je Tepavčević na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da je neophodno u Upravni odbor ovog fonda uključiti i predstavnike zaposlenih, čija se sredstva izdvajaju u Fond.

- Vraćamo se polako u normalu i uputili smo zahtjev Vladi i resornim ministarstvima da u što kraćem roku organizujemo sastanke na kojima ćemo sumirati rezultate kako bismo izašli sa konkretnim prijedlogom mjera - rekao je Tepavčević.

On je napomenuo da je Predsjedništvo Konfederacije sindikata Srpske analiziralo situaciju u preduzeću "Elektroprivreda Republike Srpske" koje je na početku epidemije izašlo sa prijedlogom mjera koje su se, kako je rekao, direktno bazirale na smanjenje prava radnika, to jeste njihovih ličnih primanja.

- Sindikat ovog preduzeća se u najvećoj mjeri izborio da ove mjere u većem broju zavisnih preduzeća ne budu primijenjene, dok su pokrenuti postupci protiv onih zavisnih preduzeća gdje se išlo na direktno umanjenje prava radnika i njihovih primanja - rekao je Tepavčević.

On je pohvalio upravu preduzeća "Željeznice Srpske" i Ministarstvo saobraćaja i veza jer su sačuvali dostignuti nivo prava radnika, kao i to što su reprezentativni sindikati u ovom preduzeću u proteklom periodu bili uključeni u proces restruktuiranja preduzeća.

Tepavčević je naveo i da je Predsjedništvo Konfederacije sindikata zatražilo da član ove sindikalne organizacije Zoran Despotović predsjedava Ekonomsko-socijalnim savjetom, s obzirom na to da se sadašnjem predsjedavajućem Dušku Milunoviću završava mandat, a na njegovo mjesto, sistemom rotacije, treba da dođe predstavnik sindikata.

Potpredsjednik Konfederacije sidikata Srpske Božo Marić rekao je da će biti pokrenut administrativni nadzor nad primjenom posebnog kolektivnog ugovora za opštine i gradove u Srpskoj, jer pojedine lokalne zajednice nisu primijenile odredbe ovog ugovora.

- Kolektivni ugovor ne može jednostrano da se suspenduje, a njegova primjena je na snazi od 20. marta i sve opštine i gradovi koji ne budu ispoštovali odredbe ovog ugovora će vjerovtno biti predmet tužbe - rekao je Marić.

On je pozvao ministra uprave i lokalne samouprave Srpske Lejlu Rešić i predsjednika Saveza opština i gradova Srpske Ljubišu Ćosića da organizuju sastanak sa predstavnicima sindikata da bi se analizirala situacija i napravili određeni sporazumi.

Govoreći o Kompenzacionom fondu, Marić je napomenuo da se ne može dozvoliti da u upravljanju tim fondom ne učestvuju predstavnici radnika koji godišnje uplate oko 1,8 milijardi KM na bazi međugeneracijske solidarnosti.