latinica  ћирилица
29/05/2020 |  13:37 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Zatražen raskid ugovora o nabavci pokretne bolnice (FOTO/VIDEO)

Republički štab za vanredne situacije zadužio je ЈZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da pokrene postupak za raskid ugovora za nabavku pokretne bolnice.
40. sjednica Republičkog štaba za vanredne situacije (foto: twitter.com / Vlada_Srpske) -
40. sjednica Republičkog štaba za vanredne situacije (foto: twitter.com / Vlada_Srpske)

U saopštenju Biroa Vlade za odnose s javnošću navodi se da se ugovor raskida zbog neizvršenih ugovornih obaveza isporučioca.

U saopštenju se dodaje da je Štab zadužio Institut za javno zdravstvo da pokrene postupak povrata avansne uplate novca.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je na konferenciji za medije da je Štab dao zaduženje Institutu da izvrši jednostrano raskidanje ugovora sa preduzećem Balkan global u vezi sa nabavkom mobilne bolnice.

Zeljković je rekao da je Štab dao zaduženje Institutu i da izvrši povrat 4,2 miliona KM, koliko je plaćeno za mobilnu bolnicu.

- Dobavljač nije izvršio cjelokupnu isporuku kao što je bilo navedeno u ugovoru. Rok u ugovoru je bio 12 dana od dana njegovog potpisivanja. Neispunjenje ugovora vodi ka jednostranom raskidanju ugovora - rekao je Zeljković.

On je podsjetio da je Institut 26. marta, na osnovu zaključka Republičkog štaba, nabavio mobilnu bolnicu.

- Institut se polovinom aprila obratio dobavljaču da se izjasni u vezi sa rokom isporuke zato što je on probijen. Dobavljač je uputio dopis u kojem navodi otežane okolnosti za isporuku. Krajem aprila započeta je montaža bolnice, ali ona nije dovršena i stavljena u funkciju - naglasio je Zeljković.

Kako je rekao, ugovorom je precizirano da je dobavljač obavezan da izvrši transport, montažu i stavljanje objekta u funkciju.

- Institut je izvršio sve ugovorne obaveze, ali dobavljač nije ispunio svoje obaveze. Kada jedna strana ne ispuni obaveze zakon nalaže da je druga obavezna da traži jednostrani raskid ugovora i povrat novca. To je klasičan primjer ugovora između dvije strane. Institut će danas uputiti dopis dobavljaču u vezi sa jednostranim raskidanjem ugovora i pozvati ga da izvrši povrat sredstava - istakao je Zeljković.

Na pitanje da li će biti tražena i nadoknada novca potrošenog za tri leta kojim je dovezen dio bolnice, Zeljković je rekao da će to biti definisano drugim zaključkom koji će donijeti Republički štab za vanredne situacije.

On je dodao i da će nadoknada šteta biti predmet dalje rasprave, navodeći da su to pravna pitanja koja će biti razmatrana.

Vlada Srpske odlučila se za kupovinu mobilne bolnice kako bi zdravstveni sektor bio spremniji za odgovor na epidemiju virusa korona, ali još nije stigla sva potrebna oprema.