latinica  ћирилица
29/05/2020 |  13:56 ⇒ 20:08 | Autor: SRNA

Obuka za zaposlene u stanicama za tehnički predgled vozila

Stručna institucija za tehničke preglede vozila organizuje danas i sutra u Banjaluci obuku za zaposlene u stanicama za tehnički pregled vozila, čime se polaznicima omogućava da obnove licence koje su osnov za nastavak rada.
Prointer - Foto: RTRS
ProinterFoto: RTRS

Na predavanjima koja će se u kontinuitetu održavati tokom godine, polaznici će se upoznati sa propisima iz oblasti tehničkih pregleda vozila, ispitivanjem vozila i načinom obavljanja tehničkih pregleda, saopšteno je iz kompanije "Prointer".

Goran Zrnić iz stanice za tehničke preglede "Agram" naveo je da je program obuke izuzetno kvalitetan.

- Koncept obuke podrazumijeva i otvorenost za naše prijedloge i sugestije za unapređenje sistema, a aktivnosti koje slijede idu ka tome da naš rad bude olakšan, ali i daleko kvalitetniji - naveo je Zrnić.

U saopštenju se navodi da su uslovi i kontrola rada stanica za tehnički pregled znatno poboljšani od 1. maja, zahvaljujući postavljanju novog softvera koji je rezultat rada domaćih stručnjaka iz kompanije "Prointer".

- Uvođenje novih IT rješenja bio je prvi potez stručne institucije čije poslove od ovog mjeseca obavlja konzorcijum čiji je nosilac Centar za automobilsko inženjerstvo - dodaje se u saopštenju.

U "Prointeru" navode da su softver izgradili na bazi novih tehnologija sa mogućnošću proširenja i nadogradnje.

Marketing menadžer u "Prointeru" Mirjana Јukić istakla je da je plan da se do kraja godine uvežu mjerni uređaji sa tehničkih pregleda sa novim softverom.

- Tako će digitalizacija tehničkih pregleda omogućiti da kamere direktno očitavaju registarske tablice na vozilima, odnosno da se sinhronizuje sistem video nadzora i uvedu bar kodovi za svako vozilo - objasnila je Јukićeva.

U ovoj kompaniji naglašavaju da su u planu još neki važni noviteti, poput implementacije smart kartica, identifikacije svakog operatera na siguran način, kao i kreiranje olakšica pri mjerenju u vidu mobilne aplikacije za operatere.

Iz Centra za automobilsko inženjerstvo već sada navode da će jedan dio stanica morati da obnovi svoju opremu pošto je u nekima od njih ona stara i po nekoliko decenija.

Direktorka Centra za automobilsko inženjerstvo Bojana Pašalić naglasila je da je cilj da se obaveza adekvatnog tehničkog pregleda vozila konačno i u javnosti shvati kao značajan doprinos bezbjednosti saobraćaja na putevima, a ne kao usputni proces koji više služi kao "kusur" osiguravajućim društvima prilikom registracije vozila.

U saopštenju "Prointera" dodaje se da je zadatak Stručne institucije za tehnički pregled vozila u Republici Srpskoj da vodi informacioni sistem u kojem su uvezane sve stanice tehničkog pregleda, vrši kontrolu njihovog rada, obučava osoblje, kao i da evidentira podatke o licencama i sertifikatima.

U Republici Srpskoj trenutno postoji 239 stanica za tehnički pregled kroz koje svake godine prođe 400.000 vozila.