latinica  ћирилица
29/05/2020 |  14:51 ⇒ 30/05/2020 | 09:40 | Autor: RTRS

Dodik: Ustavni sud BiH krši Ustav i odlučuje protiv Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je Ustavni sud BiH postao kriminalna organizacija koja ne poštuje Ustav ni zakone, ili poštuje samo zakone koje je nametnuo visoki predstavnik.

Komentarišući apelaciju Ministarstva odbrane u Savjetu ministara u vezi sa knjiženjem na BiH više od 250.000 metara kvadratnih zemljišta u opštini Foča, koje je u posjedu Republike Srpske, koju je usvojio Ustavni sud BiH, Dodik je rekao da imovina po Ustavu pripada entitetima.

- Ustav kaže da sve ono što nije izričito dato BiH, pripada entitetima, a imovina nije data i pripada entitetima. Ovdje se očigledno radi o pljački i otimačini koja se pokušava legelizovati odlukama Ustavnog suda koji u kontinuitetu krši Ustav i radi protiv Republike Srpske - istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju Ministarstva odbrane u Savjetu ministara u vezi sa knjiženjem na BiH više od 250.000 metara kvadratnih zemljišta u opštini Foča, koje je u posjedu Republike Srpske.

Ovu apelaciju Ustavni sud je usvojio na posljednjoj sjednici, održanoj 20. maja.

U presudi se navodi da postoji povreda prava na pravično saslušanje i ukida presuda Okružnog suda u Trebinju od 24. januara 2018. godine, te se predmet vraća tom sudu, koji je dužan da po hitnom postupku donese novu odluku.