latinica  ћирилица
29/05/2020 |  14:56 ⇒ 20:15 | Autor: SRNA

Đajić: Garažni prostor - rasterećenje saobraćaja u naselju (VIDEO)

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je danas da je rukovodstvo ove zdravstvene ustanove sa Vladom Srpske krenulo u izgradnju parking garaže kao jedinstvenog rješenja problema prebukiranog parkinga, a samim tim i regulacije saobraćaja u naselju Paprikovac i lokacije UKC-a Srpske.
Vlado Đajić - Foto: RTRS
Vlado ĐajićFoto: RTRS

Đajić je naveo se u te aktivnosti krenulo zbog činjenice da na lokaciju UKC-a Srpske dnevno dođe 10.000 ljudi u 5.000 automobila, a u narednom periodu je plan i da se izgradi fakultet i srednja medicinska škola, što će dodatno povećati potrebu za garažnim mjestima.

- Pošto je riječ o veoma zahtjevnom projektu, jer je područje trusno, za izgradnju projekta i najboljeg rješenja angažovani su eminentni stručnjaci građevine i saobraćaja iz Beograda - rekao je Đajić novinarima.

On je naveo da bruto površina planiranih zidanih garaža iznosi 73.994 metara kvadratnih, te da je to površina veća od centralnog medicinskog bloka i novoizgrađenog sjevernog krila zajedno.

- Raspisan je međunarodni tender za izvođača radova u trajanju od 90 dana, na koji se, jer je uslov projekta bio "ključ u ruke", prijavio samo jedan izvođač sa ponudom od 29.805.000 KM, bez PDV-a koja je i prihvaćena - rekao je Đajić.

On je naveo da je bilo i dosta ponuda da to bude privatno-javno vlasništvo, ali da rukovodstvo UKC-a Srpske nije htjelo da dozvoli da parking naplaćuju privatne firme.

- I sada se može primijetiti da parkiranje ovde predstavlja veliki problem, koji se ne može riješiti postavljanjem montažnih garaža, kao što je bio jedan od prijedoga - rekao je Đajić.

On je posebno zadovoljstvo izrazio povoljnom cijenom od 402 KM po metru kvadratnom ovog objekta.

Predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka Draško Stanivuković smatra da bi novac namijenjen za izgradnju garažnog prostora trebalo uložiti u novu gradsku bolnicu koja bi rasteretila kapacitet UKC-a Srpske.

- U Republici Srpskoj manji gradovi imaju svoju bolnicu, a Banjaluka nema, te je nova bolnica mnogo veći prioritet od parkinga, koji jeste evidentan, ali ne i prioritetan problem - ocijenio je Stanivuković.

On je novinarima rekao da je suština problema to što pacijenti nemaju osnovne medikamente, a planira se ulaganje u izgradnju garaže.