X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
29/05/2020 |  15:12 | Izvor: SRNA

Nije utrošen novac poreskih obveznika, nego su sredstva iz donacije (VIDEO)

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da nije potrošeno oko 300.000 dolara sredstava poreskih obveznika za rješavanje problema piralena u Poslovnoj zoni "Incel" u Banjaluci, kako su pisali pojedini mediji, nego je riječ o sredstvima donacije Vlade Švedske od po 300.000 dolara Srpskoj i FBiH za rješavanje problema zagađivanja u određenim zonama.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

Golićeva je navela da je 50.000 utrošeno za plaćanje projekta jedne firme iz Holandije koja je trebalo da u prvom kvartalu ove godine precizira količine i stepen zagađenosti zemljišta polihlorovanim bifenilom uz prijedlog aktivnosti koje je potrebno preduzeti u svrhu saniranja zagađenosti.

- Tim sredstvima raspolaže UNDP, a ne Vlada Srpske ili jedinica lokalne samouprave. Oni raspisuju tender i plaćaju kuće koje mogu da rade taj posao. Odabrali su određenu međunarodnu instituciju koja treba izvršiti uzorkovanje - rekla je Golićeva.

Prema njenim riječima, to je trebalo da počne u martu, ali je zbog epidemije virusa korona bio onemogućen dolazak stručnjaka iz inostranstva.

Golićeva se nada da će uskoro moći da dođu i izvrše uzorkovanje da bi se pristupilo sanaciji.

Ona je istakla da je problem nastao još kada je izgrađen "Incel".